Vaniljevi rogljički brez jajc za vse, ki jih ne prenašate dobro ali pa preprosto jajc trenutno nimate pri roki. Presenetila vas bosta krhkost in slasten okus.
Sestavine za vaniljeve rogljičke brez jajc
- 500 g moke
- 250 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 4 žlice kisle smetane
- 2 žlici belega vina
- vsebina enega vaniljevega stroka
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
Postopek
1V večjo posodo presejemo moko s pecilnim praškom. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu, kislo smetano in belo vino, vaniljev strok in vaniljev sladkor, limonino lupinico in ščepec soli.
2Sama vedno v vse piškote dodam ščepec soli, ker izboljša okus. Iz sestavin zamesimo testo in mesimo toliko časa, da se sestavine lepo povežejo med sabo in se testo ne lepi več.
3Da se bo testo lažje oblikovalo, ga oblikujemo v zvitek. Zavijemo ga v folijo in postavimo za 2 uri v hladilnik.
4Pečico predgrejemo na 180 stopinj. Pekač, v katerem bomo pekli piškote obložimo s peki papirjem.
5Testo narežemo na približno 1 cm debele kolobarčke in te na kocke, da dobimo koščke testa orehove velikosti.
6Med dlanmi oblikujemo približno 6 cm dolge svaljke in jih upognemo v rogljičke. Te polagamo na pekač, razdalja med njimi naj bo vsaj en centimeter, ker bodo nekoliko narasli.
7Pečemo 12-15 minut v srednji legi. Rogljički so pečeni, ko zadišijo in se zlato rumeno obarvajo.
8V posodi zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor ter pečene rogljiče povaljamo v pripravljeni mešanici.