Pri kuhanju jajc vsaka minuta šteje

Morda vas zanima

- Oglas -

Ne glede na to, kako mehko ali trdo kuhano jajce želimo pripraviti, moramo to storiti tako, da lupina ne poči. Kokošja jajca so občutljiva na temperaturne razlike in rado počijo, če jih naravnost iz hladilnika damo v kipečo vodo, ne da bi jih prej segreli na sobno temperaturo. Če se vam mudi, jih pred kuhanjem segrejte vsaj pod toplo vodo naravnost iz pipe.

Ko kokošja jajca, ki so bila še malo prej v hladilniku, polagamo v mrzlo vodo, med kuhanjem ne bodo počila.

Preden se odločimo, kateri način kuhanja bomo izbrali, tudi vedimo, da so za kuhanje najbolj primerna jajca, stara vsaj 3 dni, saj se tudi lažje lupijo. Nasvet o tem, kaj storiti, da z lupljenjem jajc ne bomo imeli težav, najdete tukaj.

Mehko kuhano jajce iz kipeče vode

Če želimo mehko kuhano jajce, ga položimo v kipečo vodo, saj se takrat rumenjak kuha počasneje od beljaka. Ogenj nekoiliko zmanjšamo ter začnemo gledati na uro in šteti minute. Da bi jajca pozneje lažje olupili, še hladni vodi dodamo ščepec soli ali sode bikarbone.

  • če jih kuhamo 6 minut, dobimo jajce z mehkim rumenjakom in čvrstim beljakom.
  • po 8 minutah je tudi rumenjak čvrst.
  • po 12 minutah kuhanja pa jajce domala uničimo, saj postane “kamnito”, nas napenja pa še rumenjak dobi modrikasto barvo, znamenje prekuhanosti.

Skuhano jajce damo pod mrzlo vodo in tako preprečimo, da bi se rumenjak kuhal še naprej. Olupimo.

Jajca zložimo samo po dnu posode, ne nizamo jih v nadstropja in naj ne bodo tesno skupaj. Voda, ki ji dodamo ščepec soli (ali sode bikarbone), naj jih prekriva za en prst.

Mehko kuhano jajce iz mrzle vode

Če želimo jajca skuhati na trdo, ga bomo dali v lonec s hladno vodo, ki smo ji prav tako dodali ščepec soli ali sode bikarbone. Ko voda zavre, ugasnemo plin in jajca pustimo v pokriti posodi še 8 minut.

In četudi je splošen nasvet takšen, da se mehko kuhano jajce pripravlja v kipeči vodi, trdo kuhano pa v mrzli, lahko dobimo mehko kuhano jajce tudi, če ga damo v mrzlo vodo.

Če želite mehko kuhano jajce, kjer je beljak že koaguliral in je čvrst, rumenjak pa je še mehak, jajce nežno položite v hladno vodo in ko zavre, plin ugasnete ter jajce pustite v pokriti posodi še 3 minute.

Če želite čvrst beljak in srednje mehak rumenjak, jajce položite v hladno vodo in ko zavre, ugasnete ogenj in ga v pokriti posodi pustite še 5 minut.

Jajca zatem splahnemo pod mrzlo vodo, da se ne kuhajo še naprej.

Gosja in prepeličja jajca

Gosja jajca najprej operemo v hladni vodi, ki smo ji dodali soda bikarbono, nakar jih damo v svežo hladno vodo in pustimo, da se v pokriti posodi vsega skupaj kuhajo vsaj 12 minut.

Prepeličja jajčja so prva v vrsti, ko govorimo o vsebnosti vitaminov, mikroelementov, o kakovosti pkusa in nasitnosti. Prepeličjim jajcem je tudi uradna medicina priznala, da blažijo nevroze in psihosomatske težave ter celo bronhialno astmo.

Na mehko jih skuhamo tako, da jih damo v kipečo vodo in kuhamo 1 do 2 minuti. Lupina jim za razliko od kokošjih jajc ne bo počila niti, če jih mrzla damo v kipečo vodo. To je njihova vrlina.

Če jih želite pojesti trdo kuhana, potrebujete 5 minut kuhanja.

Prejšnji članekKako najlažje olupiti jajce
Naslednji članekLazanja z bučkami
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -