Če se bomo rezljanja buče lotili sami ali z našimi najmlajšimi, je tukaj nekaj nasvetov.
1Izberemo lepo okroglo bučo, ki ni poškodovana. Na spodnji strani mora biti nekoliko bolj ravna, da bo lahko ravno stala.
2Najprej iz buče izrežemo zgornji del. Zarežemo približno 10 centimetrov od peclja v krogu, lahko v ravni črti ali v cikcak obliki. Pokrov buče režemo pod kotom, da kasneje ne bo padel v njeno notranjost.
3Pokrov odstranimo in buči z žlico izdolbemo sredico. Iz semen lahko pripravimo pečene bučnice, ostalo zavržemo.
4Na papir narišemo želeno obliko, jo izrežemo in z bucikami pripnemo na bučo. Z nožem zarišemo obliko, papir odstranimo in začnemo z rezljanjem. Če smo pri risanju bolj spretni, lahko rišemo direktno na bučo.
5Bučo rezljamo pod pravim kotom in koščke odstranimo. V njeno notranjost damo svečko in bučo pokrijemo s pokrovom.