Olje – zdrava energija iz rastlin

Znam svetuje

Odkrijte raznovrstnosti olja: vsako ima svoj lasten značilen vonj in dodaja jedem poseben okus.

Čim večji je delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin v olju, tem dragocenejše je za prehrano. Hladno stiskana olja vsebujejo vse snovi iz semen oziroma zrn.

Olje moramo pravilno hranit, da se ne pokvarijo z žoltavostjo. Za to so najprimernejše temne steklenice, ki se lahko neprodušno zaprejo. Toplota naj ne bi, če je le možno, presegla 10 °C. Tako skladiščeno olje lahko hranimo brez kakršne koli spremembe 8 do 12 mesecev.

Katero olje je za kaj? Za pečenje in cvrtje izberemo olje z nevtralnim okusom. Za preliv lahko uporabimo olje z izrazitim okusom skupaj z bolj decentnim kisom. Olja lahko tudi vzajemno mešamo. Najbolje je, da preizkusimo vzorce različnih vrst olja in se nato odločimo, katero nam najbolj odgovarja. Takšno olje lahko potem kupimo v večji embalaži.

Olje iz praženih sezamovih semen je začinjeno olje, ki dodaja jedem Daljnega vzhoda okus po orehovih jedrcih.

Oljčno olje ima razna obarvanja in aromo – glede na vrsto in čas spravila. Hladno stiskana olja se imenujejo “deviška” ali tudi “nativ extra” oziroma “extra virgin”.

Sezamovo olje se pridobiva s stiskanjem sezamovih semen. Vsebuje linolenske kisline in je primerno za surove jedi in dušenje.

Sojino olje se pridobiva iz sojinih semen in je zaradi vsebnosti maščobnih kislin še posebno cenjeno. Rafinirano – prečiščeno olje ima nevtralen okus. Hladno stiskano ima intenziven okus po semenih.

Žafranovo olje ima nežen nevtralen okus. Sodi med najbolj zdrava olja z visoko vsebnostjo večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Arašidovo olje je dokaj odporno proti visokim temperaturam, zato se lahko uporablja za cvrtje.

Sončnično olje sodi med najbolj znana olja in hladno stiskano je najboljše za solate. Primerno pa je tako za pečenje kot tudi dušenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite