Ocvrta hrana je res dobra, ni pa nujno vedno zdrava. In vendar jo lahko s pomoฤjo nekaj nasvetov pripravimo tako, da bomo ob uลพivanju cvrtja tudi zdravo ลพiveli.
Kaj je sploh cvrenje?
Kaj je sploh cvrenje? To je postopek toplotne obdelave jedi v rastlinskem olju ali trdih maลกฤobah, v masti in maslu, ฤas te toplotne obdelave oziroma hitrost prenosa toplote na ลพivilo pa je seveda odvisno tako od olja, v katerem cvremo, kot od ลพivila, ki ga cvremo. S cvrenjem dobi ลพivilo veฤjo energijsko in hranilno vrednost, boljลกi okus in veฤjo prebavljivost.
Ko ลพivilo potopimo v vroฤe olje, ki je segreto na temperaturo 160 stopinj Celzija, se segreje na 180 stopinj. Iz njega zaฤne izparevati voda, vanj pa prodirati maลกฤoba, v kateri cvremo. In ker se v ลพivilu ohrani voda, saj je vezana v njegovih celicah, ostane tudi po cvrtju mehko.
Znano je tudi, da v pohanem ลพivilu veฤ maลกฤobe vsrka panada iz moke, spenjenega jajca in drobtin, kot pa samo ลพivilo. Ter da denimo zamrznjenega ลพivila pred cvrtjem ne odtajamo, saj se v njih toplota prenaลกa celo hitreje kot pri nezamrznjenih ลพivilih.
Nasveti za bolj zdravo cvrenje
Nekaj je nasvetov, ki jih pri cvrenju velja upoลกtevati:
- ลพivila, ki jih cvremo, naj bodo suha. Tudi zamrznjeno ลพivilo posuลกimo s papirnato brisaฤko.
- maลกฤobo segrejemo samo do temperature 160 stopinj Celzija.
- temperaturo ohranjajmo stabilno in naj ne preseลพe 180 stopinj.
- za cvrenje uporabljajmo veliko olja in globoke posode iz nerjaveฤega jekla.
- panirano ลพivilo pred cvrtjem nekoliko stresemo, da odpadejo odveฤne drobtine.
- olje, ki nam ostane, lahko znova uporabimo le, ฤe ga pred uporabo precedimo in iz njega odstranimo delฤke hrane.
- staremu olju pred cvrtjem dodajmo okoli 20 odstotkov novega olja, da pripomoremo k manjลกemu kvarjenju maลกฤobe.
- olja, ki se je zasmodilo, ne uporabljamo veฤ.
- olje se med postopkom segrevanja ne sme peniti; ฤe se olje zaฤne peniti in so mehurฤki ลพe majhni in veliki, je olje razgrajeno in ga prav tako ne uporabljajmo veฤ.
Dejstvo je, da se olje med cvrenjem razgrajuje, le da pri temperaturah do maksimalno 180 ยฐC to poteka veliko bolj poฤasi, kot pri viลกjih temperaturah. Olje ob cvrtju zagotovo oksidira, zgodijo se ลกe procesi polimerizacije, hidrolize, izomerizacije in ciklizacije.
Najhitreje oksidirajo olja, ki so bogata z omega 3 (orehovo, laneno, riฤkovo, konopljino, ogrลกฤiฤno).
Za cvrtje pa so dobra olja, ki imajo visoko vsebnost oleinske kisline omega 9 (oljฤno, sonฤniฤno, sezamovo, araลกidno, makadamijevo, mandljevo …) in s skoraj niฤ omega 3.
In zdaj ลกe o glutationu
Zanimivo je, da obstaja antioksidant, ki se imenuje glutation in zna prepreฤiti poลกkodbe naลกih pomembnih celiฤnih komponent pred oksidativnim stresom. Pravijo mu beljakovina dolgoลพivosti in ฤe jo uลพivamo ob cvrtju, v prebavnem traktu nevtralizira proste radikale, ki pridejo z ลพarko maลกฤobo.
Odliฤno bo, ฤe si postreลพemo z glutationom iz:
- avokada, beluลกi in ลกpargljev,
- cvetaฤe, brokolija, ฤebule, korenja,
- ลกpinaฤe, kuhanega neolupljenjega krompirja,
- lubenic, jagod, paradiลพnika,
- grenivk, pomaranฤ, melon in breskev,
- orehov,
- sirotke,
- uลพivajmo zelje, brstiฤni ohrovt, cvetaฤo ali repo, saj imajo poleg glutationa ลกe sulforafan in iberin, ki dodatno spodbujata nastajanje glutationa v telesu.
