Ocvrto je tako dobro

Znam svetuje

Ocvrta hrana je res dobra, ni pa nujno vedno zdrava. In vendar jo lahko s pomoฤjo nekaj nasvetov pripravimo tako, da bomo ob uลพivanju cvrtja tudi zdravo ลพiveli.

Kaj je sploh cvrenje?

Kaj je sploh cvrenje? To je postopek toplotne obdelave jedi v rastlinskem olju ali trdih maลกฤobah, v masti in maslu, ฤas te toplotne obdelave oziroma hitrost prenosa toplote na ลพivilo pa je seveda odvisno tako od olja, v katerem cvremo, kot od ลพivila, ki ga cvremo. S cvrenjem dobi ลพivilo veฤjo energijsko in hranilno vrednost, boljลกi okus in veฤjo prebavljivost.

Ko ลพivilo potopimo v vroฤe olje, ki je segreto na temperaturo 160 stopinj Celzija, se segreje na 180 stopinj. Iz njega zaฤne izparevati voda, vanj pa prodirati maลกฤoba, v kateri cvremo. In ker se v ลพivilu ohrani voda, saj je vezana v njegovih celicah, ostane tudi po cvrtju mehko.

Znano je tudi, da v pohanem ลพivilu veฤ maลกฤobe vsrka panada iz moke, spenjenega jajca in drobtin, kot pa samo ลพivilo. Ter da denimo zamrznjenega ลพivila pred cvrtjem ne odtajamo, saj se v njih toplota prenaลกa celo hitreje kot pri nezamrznjenih ลพivilih.

Nasveti za bolj zdravo cvrenje

Nekaj je nasvetov, ki jih pri cvrenju velja upoลกtevati:

  • ลพivila, ki jih cvremo, naj bodo suha. Tudi zamrznjeno ลพivilo posuลกimo s papirnato brisaฤko.
  • maลกฤobo segrejemo samo do temperature 160 stopinj Celzija.
  • temperaturo ohranjajmo stabilno in naj ne preseลพe 180 stopinj.
  • za cvrenje uporabljajmo veliko olja in globoke posode iz nerjaveฤega jekla.
  • panirano ลพivilo pred cvrtjem nekoliko stresemo, da odpadejo odveฤne drobtine.
  • olje, ki nam ostane, lahko znova uporabimo le, ฤe ga pred uporabo precedimo in iz njega odstranimo delฤke hrane.
  • staremu olju pred cvrtjem dodajmo okoli 20 odstotkov novega olja, da pripomoremo k manjลกemu kvarjenju maลกฤobe.
  • olja, ki se je zasmodilo, ne uporabljamo veฤ.
  • olje se med postopkom segrevanja ne sme peniti; ฤe se olje zaฤne peniti in so mehurฤki ลพe majhni in veliki, je olje razgrajeno in ga prav tako ne uporabljajmo veฤ.

Dejstvo je, da se olje med cvrenjem razgrajuje, le da pri temperaturah do maksimalno 180 ยฐC to poteka veliko bolj poฤasi, kot pri viลกjih temperaturah. Olje ob cvrtju zagotovo oksidira, zgodijo se ลกe procesi polimerizacije, hidrolize, izomerizacije in ciklizacije.

Najhitreje oksidirajo olja, ki so bogata z omega 3 (orehovo, laneno, riฤkovo, konopljino, ogrลกฤiฤno).

Za cvrtje pa so dobra olja, ki imajo visoko vsebnost oleinske kisline omega 9 (oljฤno, sonฤniฤno, sezamovo, araลกidno, makadamijevo, mandljevo …) in s skoraj niฤ omega 3.

In zdaj ลกe o glutationu

Zanimivo je, da obstaja antioksidant, ki se imenuje glutation in zna prepreฤiti poลกkodbe naลกih pomembnih celiฤnih komponent pred oksidativnim stresom. Pravijo mu beljakovina dolgoลพivosti in ฤe jo uลพivamo ob cvrtju, v prebavnem traktu nevtralizira proste radikale, ki pridejo z ลพarko maลกฤobo.

Odliฤno bo, ฤe si postreลพemo z glutationom iz:

  • avokada, beluลกi in ลกpargljev,
  • cvetaฤe, brokolija, ฤebule, korenja,
  • ลกpinaฤe, kuhanega neolupljenjega krompirja,
  • lubenic, jagod, paradiลพnika,
  • grenivk, pomaranฤ, melon in breskev,
  • orehov,
  • sirotke,
  • uลพivajmo zelje, brstiฤni ohrovt, cvetaฤo ali repo, saj imajo poleg glutationa ลกe sulforafan in iberin, ki dodatno spodbujata nastajanje glutationa v telesu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite