Najboljše sobne rastline leta 2021

Znam svetuje

Med živimi bitji, ki nam lepšajo življenje med štirimi stenami, so sobne rastline najbolj zelene in tihe, obenem pa nam dajejo še kisik. Izbrali smo tiste, ki nam bodo v letu 2021 stale ob strani in nam oprostile majhne vrtnarske napake.

1Sanseverija ali taščin jezik: odporna, skromna rastlina. Ponoči vskrkava ogljikov dioksid, podnevi pa ob dnevni svetlobi sprošča kisik. Iz zraka čisti škodljivi benzen in trikloretilen. Ne potrebuje veliko svetlobe ne vode. Uspeva v zelo svetlem ali temnem prostoru, v katerem naj bo tudi pozimi vsaj 15 stopinj Celzija. Če jo prepogosto zalivamo, škodujemo koreninam. Dovolj bo 1x na 14 dni. Poleti sanseveriji dodamo gnojilo za kaktuse, pri presajanju pa zemljo za kaktuse. Rada ima premajhne lončke.

2Rdečežilna maranta: imenujemo jo tudi molitvena rastlina. Njeni široki listi se zvečer zravnajo in dvignejo kot roke pri molitvi. Maranta uspeva v senčnem, polsenčnem ali svetlem prostoru. Idealna sobna temperatura je med 24 in 28 stopinj Celzija. Zalivamo jo, ko je zgornja plast prsti suha.

3Alokazija ali adam: rastlina velikih listov in ljubiteljica majhnih lončkov. Od pomladi do jeseni potrebuje zalivanje vsak drugi dan, saj se hitro izsuši, v zimskih mesecih pa redkeje, približno enkrat do dvakrat na teden. Kot tropsko rastlino jo pršimo vsaj enkrat na dan in tako ohranimo zelene tudi špičke listov, ki drugače radi porjavijo.

4Zamija: počasi rastoča in nezahtevna za oskrbo. Potrebuje malo svetlobe in vode ter je primerna za temnejše prostore. Raje jo zalijmo manj, saj njene korenine ne marajo preveč mokrote. Prenese tudi hladnejše prostore z najnižjo temperaturo 10 stopinj Celzija.

5Fikus: rastlina, ki je simbol sreče in obilja ter odličen čistilec zraka. Potrebuje prostor, kjer temperatura nikoli ne pade pod 20 stopinj Celzija. Če je zrak suh, ga redno pršimo z vodo. Zalivamo ga, ko se zgornja plast zemlje izsuši. Še posebej poleti velike rastline zalivamo tudi dvakrat na dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite