Kako pripraviti vrt na zimsko spanje?

Znam svetuje

Kako pripraviti vrt na zimsko spanje, da bomo prihodnje leto imeli kvalitetno podlago? Vrtnine, ki smo jih sadili in sejali spomladi, počasi zaključujejo s svojimi plodovi. Izjema so seveda določene rastline, ki jih imamo lahko na vrtu tudi čez zimo.

Vrtnine za svojo rast potrebujejo dosti hranil, ki jih pridobivajo iz zemlje oziroma prsti. Sčasoma zemlja izgubi svojo kvaliteto in je na nek način izčrpana. Zemlji je potrebno vrniti hranilne snovi, jo rahljati in pripraviti kompost.

Poberimo še zadnje plodove in očistimo grede. Odstraniti moramo vse. Vrtnine in ostale rastline, ki jih na vrtu ne želimo (trava in ostalo plevel). Posebej bodimo pozorni, da odstranimo morebitne rastline, ki že gnijejo in jih raje preložimo na nov kompostni kup.

Priporočljivo je, da dodamo nekaj nove zemlje, ki ima več hranilnih snovi, kot tista, ki je že bila uporabljena in ne pozabimo niti na plast komposta. Vse skupaj lahko prekrijemo s pokošeno travo, ki bo preprečila rast pleveli in pripomogla zadrževanju vlage.

Še je čas za zimske pridelke

Listnato zelenjavo lahko še vedno posadimo. Blitva, zelje, por, špinača, zimska solata in podobne kapusnice so primerne za sajenje jeseni. Nikar naj ta zelenjava ne raste na celem vrtu, saj potem čez zimo ne bo počivala. Zemlja potrebuje počitek, da lahko naslednjo sezono zopet kvalitetno hrani naše vrtnine.

Priprava novega komposta

Vrt smo očistili vrtnin in pleveli in sedaj moramo te organske odpadke nekje zavreči. Uporabimo jih lahko za novi kompost. Uporabimo listje, stare vrtnine in plevel ter kuhinjske odpadke. Kaj vse spada na kompost in kaj ne, najdete na spodnji povezavi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite