Nočno testo za pizzo

Znam svetuje

Nočno testo za pizzo, imenovano tudi “hladno vzhajano testo,” je odlična izbira, saj mu daljše vzhajanje omogoča razvoj bolj kompleksnih okusov. Priprave testa se moramo lotiti dva dni ali vsaj en dan pred peko pizze – res nam bo vzelo več časa, bo pa zato odlična. Testa je dovolj za 2 pizzi, priprave pa se je najbolje lotiti zvečer.

Nočno testo za pizzo, ki mu rečemo tudi hladno vzhajano testo, ima več prednosti, ki prispevajo k izboljšanju okusa in teksture pizze. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se uporablja nočno testo:

 1. Okus: Daljše vzhajanje testa omogoča razvoj bolj kompleksnih okusov. Hladno vzhajano testo ima nežen, rahlo kiselkast okus, ki izhaja iz počasnega procesa fermentacije.
 2. Tekstura: Testo postane mehkejše in zračnejše, kar pripomore k boljši teksturi skorje. Boljše razvite strukture testa omogočajo, da se peče enakomerno in da skorja dobi lep zlato rjav videz.
 3. Lahko prebavljivo: Hladno vzhajano testo je lažje prebavljivo, ker proces fermentacije razgrajuje gluten, kar lahko pomaga pri lajšanju prebavnih težav.
 4. Priročnost: Testo pripravimo vnaprej in ga shranimo v hladilniku, naslednji dan imamo pripravljeno testo za hitro peko.
 5. Enostavnost pri oblikovanju: Hladno vzhajano testo je pogosto lažje oblikovati, ker se med dolgotrajnim vzhajanjem razvije večji delež glutena.
 6. Ohranjanje hrustljavosti: Nočno testo pomaga ohraniti hrustljavost skorje, saj se bolje razvije med peko.

Sestavine za nočno testo za pizzo

 • 320 g moke
 • 200 g vode
 • 10 g soli
 • majhen koščak svežega kvasa (velikost približno enega fižolčka)
 • 2 žlici domačega oljčnega olja
 • ščepec sladkorja

Postopek

1V posodo odtehtamo mlačno vodo, dodamo kvas in ščepec sladkorja ter premešamo. V vodo presejemo moko, jo po vrhu solimo in sol vmešamo v moko. Dodamo še oljčno olje in sestavine z vilicami na hitro premešamo, toliko da se vsa moka napoji z vodo. Pustimo počivati 30 minut.

2Po prvem počivanju testo z električnim mešalnikom z nastavki za gnetenje testa zamesimo v gladko testo. Testo bo nekoliko bolj mokro, vendar moke ne dodajamo. Mesimo približno 5 minut, nato pustimo počivati 10 minut.

3Po drugem počivanju z električnim mešalnikom ponovno mesimo 5 minut, nato testo vzamemo iz posode, ga oblikujemo v hlebček in pokrijemo s plastični folijo. Pustimo ga na sobni temperaturi 1,5 do 2 uri in ga nato, čez noč, postavimo v hladilnik.

4Zjutraj ga vzamemo iz hladilnika in ga na sobni temperaturi pustimo približno 2 uri, nato testo razdelimo na polovico in vsako oblikujemo v dva hlebčka. Leseno desko ali večji krožnik dobro pomokamo in na moko postavimo hlebčka. Testo tudi po površini dobro pomokamo in pokrijemo s plastično folijo.

5Če smo se priprave testa lotili dan prej, testo pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja še vsaj 3 ure. Če smo se testa lotili dva dni prej, oblikovana hlebčka takoj postavimo nazaj v hladilnik. Naslednje jutro ju vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejeta in vzhajata.

6Testa ne valjamo, ampak ga oblikujemo z rokami. Iz sredine začnemo testo raztegovati in zračne mehurčke potiskamo proti robu. Pustimo malo roba, ki se bo med peko napihnil.

7Pizzo obložimo s poljubnimi sestavinami in pečemo v segreti pečici na najvišji temperaturi, dokler ni rob lepo rjavo zapečen.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite