Priprave testa se moramo lotiti dva dni ali vsaj en dan pred peko pizze – res nam bo vzelo več časa, bo pa zato odlična. Testa je dovolj za 2 pizzi, priprave pa se je najbolje lotiti zvečer.
Sestavine
- 320 g moke
- 200 g vode
- 10 g soli
- majhen koščak svežega kvasa (velikost približno enega fižolčka)
- 2 žlici domačega oljčnega olja
- ščepec sladkorja
Postopek
1V posodo odtehtamo mlačno vodo, dodamo kvas in ščepec sladkorja ter premešamo. V vodo presejemo moko, jo po vrhu solimo in sol vmešamo v moko. Dodamo še oljčno olje in sestavine z vilicami na hitro premešamo, toliko da se vsa moka napoji z vodo. Pustimo počivati 30 minut.
2Po prvem počivanju testo z električnim mešalnikom z nastavki za gnetenje testa zamesimo v gladko testo. Testo bo nekoliko bolj mokro, vendar moke ne dodajamo. Mesimo približno 5 minut, nato pustimo počivati 10 minut.
3Po drugem počivanju z električnim mešalnikom ponovno mesimo 5 minut, nato testo vzamemo iz posode, ga oblikujemo v hlebček in pokrijemo s plastični folijo. Pustimo ga na sobni temperaturi 1,5 do 2 uri in ga nato, čez noč, postavimo v hladilnik.
4Zjutraj ga vzamemo iz hladilnika in ga na sobni temperaturi pustimo približno 2 uri, nato testo razdelimo na polovico in vsako oblikujemo v dva hlebčka. Leseno desko ali večji krožnik dobro pomokamo in na moko postavimo hlebčka. Testo tudi po površini dobro pomokamo in pokrijemo s plastično folijo.
5Če smo se priprave testa lotili dan prej, testo pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja še vsaj 3 ure. Če smo se testa lotili dva dni prej, oblikovana hlebčka takoj postavimo nazaj v hladilnik. Naslednje jutro ju vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejeta in vzhajata.
6Testa ne valjamo, ampak ga oblikujemo z rokami. Iz sredine začnemo testo raztegovati in zračne mehurčke potiskamo proti robu. Pustimo malo roba, ki se bo med peko napihnil.
7Pizzo obložimo s poljubnimi sestavinami in pečemo v segreti pečici na najvišji temperaturi, dokler ni rob lepo rjavo zapečen.