Losos v smetanovi omaki

Znam svetuje

Okusno zaฤinjeni fileji lososa, peฤeni v ponvi, so soฤni in mehki ter s hrustljavo skorjico. Spremlja jih ฤudovita smetanova omaka s pridihom limone in ฤesna. Pred nami je torej vrhunsko kosilo, losos v smetanovi omaki, ki je pripravljeno hitro in enostavno.

Sestavine za lososa v smetanovi omaki

  • 3 fileji lososa pribliลพno 500 g
  • 0,3 dl oljฤnega olja
  • 30 g masla
  • 6 strokov ฤesna
  • 1 ลกalotka
  • 120 ml suhega belega vina
  • 300 ml smetane za kuhanje
  • 50 g sveลพe naribanega parmezana
  • 2 ลพlici nasekljanega, sveลพega peterลกilja
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica roลพmarina
  • sok ene in pol limone
  • sol in poper po okusu

Postopek

1Uporabimo lahko fileje s koลพo ali brez nje. Osuลกimo jih s papirnato brisaฤo, z obeh strani posolimo, popopramo in pokapljamo z limoninim sokom (uporabimo pribliลพno polovico soka). Pustimo marinirati 15 minut.

2V ponvi segrejemo oljฤno olje in popeฤemo lososa z obeh strani. Fileje peฤemo najprej na strani brez koลพe, pribliลพno 4 minute, nato jih obrnemo in peฤemo ลกe pribliลพno 2 minuti, odvisno od debeline filejev. Med peฤenjem opazimo, da barva ob strani poฤasi, od dna ponve postaja svetlejลกa, ko pa doseลพe sredino, lososa obrnemo in poฤakamo, da se posvetli ลกe druga polovica. Tako dobimo mehak in soฤen file.

3Medtem nasekljamo ลกalotko in ฤesen. Fileje lososa vzamemo iz ponve, dodamo maslo in najprej praลพimo ลกalotko toliko ฤasa, da se zmehฤa. Pribliลพno 3 minute. Nato dodamo ลกe ฤesen, ko pa ta zadiลกi, prilijemo belo vino. Kuhamo tri minute, da izhlapi ves alkohol. ฤŒe ne marate okusa po vinu, lahko zalijete z piลกฤanฤjo juลกno osnovo.

4Zniลพamo temperaturo in v ponev vlijemo ลกe smetano. Po minuti dodamo ลกe nariban parmezan, timijan in roลพmarin. Pustimo, da rahlo vre kakลกno minutko, da se sir lepo stopi. Posolimo in popopramo.

5V ponev vrnemo popeฤenega lososa, dodamo peterลกilj (nekaj listiฤev prihranimo za okras) in limonin sok. Na zmerni temperaturi kuhamo ลกe dve minuti, da se losos segreje.

6Potresemo s peterลกiljem in takoj postreลพemo. Zraven lahko ponudimo pire krompir ali kuhan riลพ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite