Okusno zaฤinjeni fileji lososa, peฤeni v ponvi, so soฤni in mehki ter s hrustljavo skorjico. Spremlja jih ฤudovita smetanova omaka s pridihom limone in ฤesna. Pred nami je torej vrhunsko kosilo, losos v smetanovi omaki, ki je pripravljeno hitro in enostavno.
Sestavine za lososa v smetanovi omaki
- 3 fileji lososa pribliลพno 500 g
- 0,3 dl oljฤnega olja
- 30 g masla
- 6 strokov ฤesna
- 1 ลกalotka
- 120 ml suhega belega vina
- 300 ml smetane za kuhanje
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 2 ลพlici nasekljanega, sveลพega peterลกilja
- 1 vejica timijana
- 1 vejica roลพmarina
- sok ene in pol limone
- sol in poper po okusu
Postopek
1Uporabimo lahko fileje s koลพo ali brez nje. Osuลกimo jih s papirnato brisaฤo, z obeh strani posolimo, popopramo in pokapljamo z limoninim sokom (uporabimo pribliลพno polovico soka). Pustimo marinirati 15 minut.
2V ponvi segrejemo oljฤno olje in popeฤemo lososa z obeh strani. Fileje peฤemo najprej na strani brez koลพe, pribliลพno 4 minute, nato jih obrnemo in peฤemo ลกe pribliลพno 2 minuti, odvisno od debeline filejev. Med peฤenjem opazimo, da barva ob strani poฤasi, od dna ponve postaja svetlejลกa, ko pa doseลพe sredino, lososa obrnemo in poฤakamo, da se posvetli ลกe druga polovica. Tako dobimo mehak in soฤen file.
3Medtem nasekljamo ลกalotko in ฤesen. Fileje lososa vzamemo iz ponve, dodamo maslo in najprej praลพimo ลกalotko toliko ฤasa, da se zmehฤa. Pribliลพno 3 minute. Nato dodamo ลกe ฤesen, ko pa ta zadiลกi, prilijemo belo vino. Kuhamo tri minute, da izhlapi ves alkohol. ฤe ne marate okusa po vinu, lahko zalijete z piลกฤanฤjo juลกno osnovo.
4Zniลพamo temperaturo in v ponev vlijemo ลกe smetano. Po minuti dodamo ลกe nariban parmezan, timijan in roลพmarin. Pustimo, da rahlo vre kakลกno minutko, da se sir lepo stopi. Posolimo in popopramo.
5V ponev vrnemo popeฤenega lososa, dodamo peterลกilj (nekaj listiฤev prihranimo za okras) in limonin sok. Na zmerni temperaturi kuhamo ลกe dve minuti, da se losos segreje.
6Potresemo s peterลกiljem in takoj postreลพemo. Zraven lahko ponudimo pire krompir ali kuhan riลพ.