Ta domaฤa limonina marmelada ni zahtevna za pripravo, saj na zaฤetku kuhamo cele limone, s ฤemer si prihranimo ฤas in trud.
Sestavine za limonino marmelado
- 1 kilogram neลกkropljenih limon
- 2 kilograma sladkorja
- 6 steklenih kozarcev velikih 450 ml
Priprava
1Limone operemo, odreลพemo vrh, s katerim so se drลพale drevesa, in jih denemo v velik lonec skupaj z 2,5 litra vode. Naj zavre, nakar pokrijemo lonec in na nizkem ognju kuhamo ลกe kakลกni 2 uri in pol oziroma dokler lupina ne postane mehka in jo z vilico zlahka olupimo.
2Ko so limone dovolj hladne za nadaljnjo obdelavo, jih odstranimo iz lonca. Izmerimo, koliko tekoฤine se nam je naredilo v loncu. Potrebujemo je okoli 1,5 litra. ฤe nimate toliko, razliko nadomestite z vodo. ฤe imate preveฤ tekoฤine, zavrite in kuhajte, dokler se koliฤina ne zmanjลกa.
3Prereลพite limone na pol in odstranite koลกฤice ter jih shranite, saj jih bomo ลกe potrebovali. Med rezanjem limon ulovite tudi sok. Limonino meso in lupino nareลพemo na koลกฤke ali rezance, vseeno kako ozke ali ลกiroke. Vse to skupaj s sokom limon dajte nazaj v lonec. Koลกฤice zavijte v kos gaze in jih zaveลพite z vrvico ter prav tako denite v lonec.
4Dodajte sladkor in zavrite ter meลกajte, dokler se sladkor povsem ne stopi. Naj zmes moฤno vre kakลกnih 20 minut, ko se bo zgostila in bo podobna marmeladi. Za preizkus kapljico malmelade od limon kanete na porcelan, ki ste ga ohladili v hladilniku. Pustite kapljico naj se hladi eno minuto, zatem se je dotaknite s prstom. ฤe povrลกina nekoliko razpoka, je marmelada narejena. ฤe se to ne zgodi, zmes na visokem ognju kuhajte ลกe nekaj minut in ponovite postopek testiranja.
5Pustite marmelado v loncu, naj se hladi 10 do 15 minut. Odstranite vreฤico s koลกฤicami in meลกajte v eno smer, da majhni balonฤki na povrลกju marmelade poฤijo. Marmelado nalijte v tople, ฤiste, sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite
6Kozarce steriliziramo tako, da jih operemo z vroฤo vodo in milnico ter damo v toplo peฤico, da se povsem posuลกijo. Ohranimo jih tople tako, da jih zavijemo v odejo, kovter, deko …