Limonina marmelada

Znam svetuje

Ta domaฤa limonina marmelada ni zahtevna za pripravo, saj na zaฤetku kuhamo cele limone, s ฤemer si prihranimo ฤas in trud.

Sestavine za limonino marmelado

  • 1 kilogram neลกkropljenih limon
  • 2 kilograma sladkorja
  • 6 steklenih kozarcev velikih 450 ml

Priprava

1Limone operemo, odreลพemo vrh, s katerim so se drลพale drevesa, in jih denemo v velik lonec skupaj z 2,5 litra vode. Naj zavre, nakar pokrijemo lonec in na nizkem ognju kuhamo ลกe kakลกni 2 uri in pol oziroma dokler lupina ne postane mehka in jo z vilico zlahka olupimo.

2Ko so limone dovolj hladne za nadaljnjo obdelavo, jih odstranimo iz lonca. Izmerimo, koliko tekoฤine se nam je naredilo v loncu. Potrebujemo je okoli 1,5 litra. ฤŒe nimate toliko, razliko nadomestite z vodo. ฤŒe imate preveฤ tekoฤine, zavrite in kuhajte, dokler se koliฤina ne zmanjลกa.

3Prereลพite limone na pol in odstranite koลกฤice ter jih shranite, saj jih bomo ลกe potrebovali. Med rezanjem limon ulovite tudi sok. Limonino meso in lupino nareลพemo na koลกฤke ali rezance, vseeno kako ozke ali ลกiroke. Vse to skupaj s sokom limon dajte nazaj v lonec. Koลกฤice zavijte v kos gaze in jih zaveลพite z vrvico ter prav tako denite v lonec.

4Dodajte sladkor in zavrite ter meลกajte, dokler se sladkor povsem ne stopi. Naj zmes moฤno vre kakลกnih 20 minut, ko se bo zgostila in bo podobna marmeladi. Za preizkus kapljico malmelade od limon kanete na porcelan, ki ste ga ohladili v hladilniku. Pustite kapljico naj se hladi eno minuto, zatem se je dotaknite s prstom. ฤŒe povrลกina nekoliko razpoka, je marmelada narejena. ฤŒe se to ne zgodi, zmes na visokem ognju kuhajte ลกe nekaj minut in ponovite postopek testiranja.

5Pustite marmelado v loncu, naj se hladi 10 do 15 minut. Odstranite vreฤico s koลกฤicami in meลกajte v eno smer, da majhni balonฤki na povrลกju marmelade poฤijo. Marmelado nalijte v tople, ฤiste, sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite

6Kozarce steriliziramo tako, da jih operemo z vroฤo vodo in milnico ter damo v toplo peฤico, da se povsem posuลกijo. Ohranimo jih tople tako, da jih zavijemo v odejo, kovter, deko …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite