Regratov med – zdravilne lastnosti

Znam svetuje

Regratov med je odliฤna alternativa navadnemu medu, saj ga pripravljamo iz regratovih cvetov in sladkorja. Vsebuje ลกtevilne koristne snovi, ki jih najdemo v regratovih cvetovih. Med njimi so flavonoidi, antioksidanti, ki imajo protivnetne, protimikrobne in antioksidativne uฤinke. V njem je kalij, ki uravnava krvni tlak in delovanje srca. V cvetu so tudi karotenoidi, pigmenti, ki dajejo regratu njegovo rumeno barvo in imajo antioksidativne uฤinke. Regrat vsebuje ลกe razliฤne vitamine in minerale, vkljuฤno z vitaminom C, vitaminom K, vitaminom A in ลพelezom.

  • Regratov med deluje protivnetno, saj vsebuje fitokemikalije, ki pomagajo zmanjลกati vnetja v telesu.
  • Pomaga pri zmanjลกanju krvnega tlaka, kar pozitivno vpliva na srฤno-ลพilni sistem.
  • Pomaga pri zmanjลกanju holesterola.
  • Zdravi manjลกe rane in opekline na koลพi.
  • Pomirja kaลกelj in vneto grlo.

Zelo pomembno pa je, da cvetove nabiramo spomladi, ko je sredica cveta ลกe v popku. Nabiramo ga na neonesnaลพenih podroฤjih, stran od prometnih cest in onesnaลพenja s ลกkropivi.

Sestavine za regratov med

  • 4 skodelice sveลพih regratovih cvetov
  • 4 skodelice vode
  • 4 skodelice sladkorja
  • 1 limona

Postopek

1Najprej pripravimo regratove cvetove. Odstranimo jih s stebel in dobro operemo pod hladno vodo. Pustite, da se posuลกijo na zraku.

2V velikem loncu zmeลกamo 4 skodelice vode in 4 skodelice sladkorja. Na zmernem ognju segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

3Nato dodamo sveลพe cvetove regrata v sladkorno vodo. Dobro premeลกamo in pustimo, da se meลกanica kuha 30 minut na nizki temperaturi.

4Po 30 minutah kuhanja odstranimo lonฤek z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno meลกanico precedimo skozi gazo v drugo posodo, da odstranite vse koลกฤke in cvetove regrata.

5Dodamo sok ene limone in ponovno premeลกamo. Meลกanico postavite na srednje visok ogenj in jo kuhamo, dokler se ne zgosti in postane sirupasta, kar obiฤajno traja 30 minut. Odstranite z ognja in pustimo, da se ohladi.

6Regratov med prelijemo v kozarฤke in shranimo v hladilniku.

Nasvet

7Uporabljamo ga v zdravilne namene in kot nadomestek za navadni med pri kuhanju, peki ali kot sladilo za ฤaj in druge napitke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite