Regratov med je odliฤna alternativa navadnemu medu, saj ga pripravljamo iz regratovih cvetov in sladkorja. Vsebuje ลกtevilne koristne snovi, ki jih najdemo v regratovih cvetovih. Med njimi so flavonoidi, antioksidanti, ki imajo protivnetne, protimikrobne in antioksidativne uฤinke. V njem je kalij, ki uravnava krvni tlak in delovanje srca. V cvetu so tudi karotenoidi, pigmenti, ki dajejo regratu njegovo rumeno barvo in imajo antioksidativne uฤinke. Regrat vsebuje ลกe razliฤne vitamine in minerale, vkljuฤno z vitaminom C, vitaminom K, vitaminom A in ลพelezom.
- Regratov med deluje protivnetno, saj vsebuje fitokemikalije, ki pomagajo zmanjลกati vnetja v telesu.
- Pomaga pri zmanjลกanju krvnega tlaka, kar pozitivno vpliva na srฤno-ลพilni sistem.
- Pomaga pri zmanjลกanju holesterola.
- Zdravi manjลกe rane in opekline na koลพi.
- Pomirja kaลกelj in vneto grlo.
Zelo pomembno pa je, da cvetove nabiramo spomladi, ko je sredica cveta ลกe v popku. Nabiramo ga na neonesnaลพenih podroฤjih, stran od prometnih cest in onesnaลพenja s ลกkropivi.
Sestavine za regratov med
- 4 skodelice sveลพih regratovih cvetov
- 4 skodelice vode
- 4 skodelice sladkorja
- 1 limona
Postopek
1Najprej pripravimo regratove cvetove. Odstranimo jih s stebel in dobro operemo pod hladno vodo. Pustite, da se posuลกijo na zraku.
2V velikem loncu zmeลกamo 4 skodelice vode in 4 skodelice sladkorja. Na zmernem ognju segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
3Nato dodamo sveลพe cvetove regrata v sladkorno vodo. Dobro premeลกamo in pustimo, da se meลกanica kuha 30 minut na nizki temperaturi.
4Po 30 minutah kuhanja odstranimo lonฤek z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno meลกanico precedimo skozi gazo v drugo posodo, da odstranite vse koลกฤke in cvetove regrata.
5Dodamo sok ene limone in ponovno premeลกamo. Meลกanico postavite na srednje visok ogenj in jo kuhamo, dokler se ne zgosti in postane sirupasta, kar obiฤajno traja 30 minut. Odstranite z ognja in pustimo, da se ohladi.
6Regratov med prelijemo v kozarฤke in shranimo v hladilniku.
Nasvet
7Uporabljamo ga v zdravilne namene in kot nadomestek za navadni med pri kuhanju, peki ali kot sladilo za ฤaj in druge napitke.