Brancin je bela riba z vitkim telesom in čvrstim mesom. Pečena v pečici je hitro pripravljena in izjemno okusna.
Sestavine
- 4 brancini približno 250 g vsak
- 1 dl belega vina
- 1 neškropljena limona narezana na kolobarje
- 1 žlica kaper v slanici
- 4 žlice oljčnega olja
- sveže začimbe po okusu – žajbelj, peteršilj, bazilika, timijan …
- 4 stroki česna
- žlička soli
- ½ žličke popra
Postopek
1Pečico predgrejemo na 180°C.
2Očiščene brancine dobro operemo, odzunaj in odznotraj. Posušimo jih s papirnatimi brisačkami.
3Česen in zelišča grobo nasekljamo, dodamo sol in poper in mešanico porazdelimo v trebuh vsakega brancina. Dodamo še limonine kolobarje.
4Pekač obložimo s peki papirjem in ga malo namažemo z oljčnim oljem. Nanj položimo brancine, premažemo jih z oljčnim oljem in potresemo s kaprami.
5Pekač z brancini postavimo v ogreto pečico in jih pečemo 15 minut. Vzamemo ga iz pečice in po ribah polijemo suho belo vino, kar bo pripomoglo k temu, da bo ostalo meso mehko in sočno.
6Nadaljujemo s pečenjem še 15 minut. Brancine vzamemo iz pečice, prestavimo jih na krožnike in postrežemo s priljubljeno prilogo. Lahko dodamo narezano limono ali pripravimo omako iz peteršilja in oljčnega olja.