Jurkin sirup

Znam svetuje

Sirup iz jurke je klasiฤna istrska pijaฤa, ki nas spomni na stare pergole z diลกeฤim grozdjem โ€“ fragola, jurka ali izabela. Priprava je enostavna in ne zahteva posebnega znanja, le malo ฤasa in dobre volje, rezultat pa je odliฤen osveลพilni sirup, ki ga lahko uลพivate vse leto.

Sestavine za jurkin sirup

  • 3 kg grozdja jurka (fragola, izabela)
  • 2 kg sladkorja
  • 100 g citronke (limonska kislina)

Postopek

1 Grozdje jurka dobro operite, osmukajte jagode in odstranite vse zelene, nagnite ali posuลกene jagode.

2 Stresejte jih v veฤji lonec, dodajte sladkor in jih rahlo pomeฤkajte. Na zmerni temperaturi ob stalnem meลกanju segrejte do pribliลพno 85 ยฐC (pribliลพno 10 minut), da se sok pasterizira in sladkor stopi.

3 Grozdje pretlaฤite s paliฤnim meลกalnikom ali pasirko ter precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da iztisnete ves sok.

4 Sok vrnite na ogenj in dodajte citronko. Segrevajte, da ostane vroฤ, ko ga boste nalivali v steklenice.

5 Steklenice dobro operite in jih postavite za 10 minut v peฤico, segreto na 100 ยฐC, da se sterilizirajo.

6 Vroฤ sok nalijte v vroฤe steklenice in jih takoj dobro zaprite s steriliziranimi pokrovฤki.

7 Steklenice zavijte v odejo in pustite, da se poฤasi ohlajajo. Tako bo sirup obstojen in polnega okusa.

Nasveti za vrhunski okus

Za res osveลพilno pijaฤo zmeลกajte 1 dl refoลกka, 1 ลพlico jurkinega sirupa in 1 dl vode, dodajte nekaj kock ledu in postrezite. Sirup lahko uporabite tudi za polivanje sladic, koktajle ali ledene ฤaje.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kako dolgo zdrลพi jurkin sirup?

ฤŒe je pravilno pasteriziran in shranjen v sterilnih steklenicah, lahko zdrลพi veฤ mesecev na hladnem in temnem mestu. Po odprtju ga hranite v hladilniku.

Lahko uporabim drugo grozdje?

Da, sirup lahko pripravite tudi iz modrega grozdja ali meลกanice sort. Jurka ima znaฤilen aromatiฤen okus, ki ga druge sorte ne bodo dale, a osnovni postopek ostane enak.

Kaj lahko dodam za dodatno aromo?

Po ลพelji lahko med segrevanjem dodate cimetovo palฤko, klinฤke ali limonino lupinico, nato pa jih odstranite pred polnjenjem v steklenice. Tako dobite prazniฤno aromo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite