Sirup iz jurke je klasiฤna istrska pijaฤa, ki nas spomni na stare pergole z diลกeฤim grozdjem โ fragola, jurka ali izabela. Priprava je enostavna in ne zahteva posebnega znanja, le malo ฤasa in dobre volje, rezultat pa je odliฤen osveลพilni sirup, ki ga lahko uลพivate vse leto.
Sestavine za jurkin sirup
- 3 kg grozdja jurka (fragola, izabela)
- 2 kg sladkorja
- 100 g citronke (limonska kislina)
Postopek
1 Grozdje jurka dobro operite, osmukajte jagode in odstranite vse zelene, nagnite ali posuลกene jagode.
2 Stresejte jih v veฤji lonec, dodajte sladkor in jih rahlo pomeฤkajte. Na zmerni temperaturi ob stalnem meลกanju segrejte do pribliลพno 85 ยฐC (pribliลพno 10 minut), da se sok pasterizira in sladkor stopi.
3 Grozdje pretlaฤite s paliฤnim meลกalnikom ali pasirko ter precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da iztisnete ves sok.
4 Sok vrnite na ogenj in dodajte citronko. Segrevajte, da ostane vroฤ, ko ga boste nalivali v steklenice.
5 Steklenice dobro operite in jih postavite za 10 minut v peฤico, segreto na 100 ยฐC, da se sterilizirajo.
6 Vroฤ sok nalijte v vroฤe steklenice in jih takoj dobro zaprite s steriliziranimi pokrovฤki.
7 Steklenice zavijte v odejo in pustite, da se poฤasi ohlajajo. Tako bo sirup obstojen in polnega okusa.
Nasveti za vrhunski okus
Za res osveลพilno pijaฤo zmeลกajte 1 dl refoลกka, 1 ลพlico jurkinega sirupa in 1 dl vode, dodajte nekaj kock ledu in postrezite. Sirup lahko uporabite tudi za polivanje sladic, koktajle ali ledene ฤaje.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako dolgo zdrลพi jurkin sirup?
ฤe je pravilno pasteriziran in shranjen v sterilnih steklenicah, lahko zdrลพi veฤ mesecev na hladnem in temnem mestu. Po odprtju ga hranite v hladilniku.
Lahko uporabim drugo grozdje?
Da, sirup lahko pripravite tudi iz modrega grozdja ali meลกanice sort. Jurka ima znaฤilen aromatiฤen okus, ki ga druge sorte ne bodo dale, a osnovni postopek ostane enak.
Kaj lahko dodam za dodatno aromo?
Po ลพelji lahko med segrevanjem dodate cimetovo palฤko, klinฤke ali limonino lupinico, nato pa jih odstranite pred polnjenjem v steklenice. Tako dobite prazniฤno aromo.