Jugoslovansko pecivo

Znam svetuje

Jugoslovansko pecivo predstavlja ne le okusno slaลกฤico, ampak tudi del kulturne dediลกฤine in zgodovinske povezanosti Balkanskega polotoka. Ta preprosta, a okusna jed v sebi zdruลพuje razliฤne kulinariฤne vplive, ki so prepleteni v bogatem kulturnem tapiseriju nekdanje Jugoslavije.

Pecivo je lahko odliฤna izbira za razliฤne priloลพnosti โ€“ od druลพinskih proslav do prazniฤnih obdobij, in je odliฤen naฤin za spoznavanje gostoljubnosti in tradicij, ki so zaznamovale to geografsko obmoฤje.

Sestavine za jugoslovansko pecivo

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 200 g ostre moke
  • 1 pecilni praลกek
  • 200 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 130 ml olja
  • 130 ml vode

Za nadev

  • 1 kg jabolk
  • 200 g sladkorja
  • 2 vaniljeva pudinga
  • 1 l vode
  • 500 ml sladke smetane

Postopek

Za biskvit

1Loฤimo beljake in rumenjake. Iz beljakov in sladkorja napravimo trd sneg. V stepene rumenjake umeลกamo vaniljev slador. Dobro premeลกamo, nato poฤasi dodajamo najprej olje, nato ลกe vodo. Moko premeลกamo s pecilnim praลกkom, presejemo in prav tako poฤasi dodajamo masi. Dobljeno gladko zmes poฤasi, z obฤutkom umeลกamo v trd sneg beljakov.

2Vse skupaj prelijemo v pomaลกฤen in pomokan pekaฤ. Peฤemo v predhodno ogreti peฤici 20-25 min na 180 ยฐC.

Za jabolฤni nadev

3V 900 ml vode damo sladkor. Ko se ta stopi, dodamo jabolka, ki smo jih predhodno olupili in narezali na en centimeter velike koลกฤke. Naj se kuhajo 20 min. V 100 ml vode zmeลกamo puding, ki ga zakuhamo v jabolka. Vse skupaj meลกamo na zmernem ognju pribliลพno tri minute.

4ล e vroฤo zmes prelijemo na peฤen biskvit in dobro ohladimo. Ohlajeno pecivo okrasimo po ลพelji, lahko samo s smetano – kot na sliki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite