Jugoslovansko pecivo predstavlja ne le okusno slaลกฤico, ampak tudi del kulturne dediลกฤine in zgodovinske povezanosti Balkanskega polotoka. Ta preprosta, a okusna jed v sebi zdruลพuje razliฤne kulinariฤne vplive, ki so prepleteni v bogatem kulturnem tapiseriju nekdanje Jugoslavije.
Pecivo je lahko odliฤna izbira za razliฤne priloลพnosti โ od druลพinskih proslav do prazniฤnih obdobij, in je odliฤen naฤin za spoznavanje gostoljubnosti in tradicij, ki so zaznamovale to geografsko obmoฤje.
Sestavine za jugoslovansko pecivo
Za biskvit
- 4 jajca
- 200 g ostre moke
- 1 pecilni praลกek
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 130 ml olja
- 130 ml vode
Za nadev
- 1 kg jabolk
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva pudinga
- 1 l vode
- 500 ml sladke smetane
Postopek
Za biskvit
1Loฤimo beljake in rumenjake. Iz beljakov in sladkorja napravimo trd sneg. V stepene rumenjake umeลกamo vaniljev slador. Dobro premeลกamo, nato poฤasi dodajamo najprej olje, nato ลกe vodo. Moko premeลกamo s pecilnim praลกkom, presejemo in prav tako poฤasi dodajamo masi. Dobljeno gladko zmes poฤasi, z obฤutkom umeลกamo v trd sneg beljakov.
2Vse skupaj prelijemo v pomaลกฤen in pomokan pekaฤ. Peฤemo v predhodno ogreti peฤici 20-25 min na 180 ยฐC.
Za jabolฤni nadev
3V 900 ml vode damo sladkor. Ko se ta stopi, dodamo jabolka, ki smo jih predhodno olupili in narezali na en centimeter velike koลกฤke. Naj se kuhajo 20 min. V 100 ml vode zmeลกamo puding, ki ga zakuhamo v jabolka. Vse skupaj meลกamo na zmernem ognju pribliลพno tri minute.
4ล e vroฤo zmes prelijemo na peฤen biskvit in dobro ohladimo. Ohlajeno pecivo okrasimo po ลพelji, lahko samo s smetano – kot na sliki.