Francoski rogljički

Morda vas zanima

Domači rogljički so res najboljši.

Sestavine

Hladno kvašeno testo

  • 1 kg bele pšenične moke (tip 500)
  • 60 g kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 50 g mleka v prahu
  • 15 g soli
  • 100 g masla
  • 400 ml mrzle vode

Za plastenje

  • 500 g masla

Za nadev

  • marmelada

Za mazanje

  • 1 jajce

Priprava

1Moko presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo vse preostale sestavine in zamesimo hladno kvašeno testo.

2Testo hitro razvaljamo v pravokotnik in nanj položimo 500 g masla ter razvaljamo čim bolj na tanko. Maslo z vseh strani pokrijemo s testom, nato ga enakomerno razvaljamo na velikost prvotnega pravokotnika iz kvašenega testa.

3Testeni pravokotnik nato prepognemo po tretjinah – od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor (kot bi zlagali list paprija za podolgovato pisemsko ovojnico). Zatem testo zasukamo za 90° in znova razvaljamo na enako velik pravokotnik kot prvič. Spet ga prepognemo na polovica in zatem na tretjine ter razvaljamo na debelino 5 mm.

4Valjati moramo zelo narahlo, da se maslo enakomerno razporedi. Temperatura testa mora biti nenehno nizka (zato damo testo po potrebi med zlaganjem in valjanjem počivati v hladilnik).

5Razvaljano testo z ostrim rezilom razrežemo na trikotnike. Na sredino vsakega trikotnika položimo žličko marmelade. Zatem rogljiček zvijemo, položimo na pekač in namažemo z jajcem.

6Rogljičke pečemo pri 180 °C od 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da svetlo porjavijo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -