Domači rogljički so res najboljši.
Sestavine
Hladno kvašeno testo
- 1 kg bele pšenične moke (tip 500)
- 60 g kvasa
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 50 g mleka v prahu
- 15 g soli
- 100 g masla
- 400 ml mrzle vode
Za plastenje
- 500 g masla
Za nadev
- marmelada
Za mazanje
- 1 jajce
Priprava
1Moko presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo vse preostale sestavine in zamesimo hladno kvašeno testo.
2Testo hitro razvaljamo v pravokotnik in nanj položimo 500 g masla ter razvaljamo čim bolj na tanko. Maslo z vseh strani pokrijemo s testom, nato ga enakomerno razvaljamo na velikost prvotnega pravokotnika iz kvašenega testa.
3Testeni pravokotnik nato prepognemo po tretjinah – od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor (kot bi zlagali list paprija za podolgovato pisemsko ovojnico). Zatem testo zasukamo za 90° in znova razvaljamo na enako velik pravokotnik kot prvič. Spet ga prepognemo na polovica in zatem na tretjine ter razvaljamo na debelino 5 mm.
4Valjati moramo zelo narahlo, da se maslo enakomerno razporedi. Temperatura testa mora biti nenehno nizka (zato damo testo po potrebi med zlaganjem in valjanjem počivati v hladilnik).
5Razvaljano testo z ostrim rezilom razrežemo na trikotnike. Na sredino vsakega trikotnika položimo žličko marmelade. Zatem rogljiček zvijemo, položimo na pekač in namažemo z jajcem.
6Rogljičke pečemo pri 180 °C od 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da svetlo porjavijo.