Zakaj poletna? Ker jo naredimo brez peke in ne segrevamo stanovanja po nepotrebnem, je pa izvrstna, osvežujoča sladica. Količina sestavin je na okrogel pekač premera 26 cm.
Sestavine za jogurtovo poletno torto
- 400 g maslenih piškotov
- 540 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok ene limone
Postopek
1Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice. Pekač postavimo za pol ure v hladilnik
2Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili.
3Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piškotni osnovi.
4Jogurtova poletna torta naj gre za 4 ure v hladilnik ali 1 uro v zamrzovalnik.