Francoski rogljički

Znam svetuje

Francoski rogljički, znani tudi kot “croissanti”, so elegantni pekovski izdelki s poreklom iz Francije, ki so postali globalna kulinarična ikona. To mehko in luksuzno listnato pecivo je znano po svoji krhki in zračni teksturi, ki se stopi v ustih ob prvem grižljaju. Njihova oblika spominja na polmesec, s številnimi plastmi, ki se odprejo kot cvet med pečenjem.

Vsaki originalni francoski rogljički so pripravljeni s posebno metodo, imenovano “laminiranje”, kjer se tanki listi testa in masla večkrat prepletajo in zlagajo, da ustvarijo to značilno plastnato strukturo. To ustvarja popolno ravnovesje med hrustljavostjo in mehkobo, ki je ključna za pristni okus francoskih rogljičkov.

Prijetna aroma masla in sveže pečenega testa se širi med pečenjem, kar še poudarja njihovo neustavljivo privlačnost. Francoski rogljički so pogosto uživani ob zajtrku ali kot slastna spremljava kavi, kar predstavlja pravo uživanje v francoski kulinarični tradiciji.

Sestavine za francoske rogljičke

Hladno kvašeno testo

 • 1 kg bele pšenične moke (tip 500)
 • 60 g kvasa
 • 100 g sladkorja
 • 2 jajci
 • 50 g mleka v prahu
 • 15 g soli
 • 100 g masla
 • 400 ml mrzle vode

Za plastenje

 • 500 g masla

Za nadev

 • marmelada

Za mazanje

 • 1 jajce

Postopek

1Moko presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo vse preostale sestavine in zamesimo hladno kvašeno testo.

2Testo hitro razvaljamo v pravokotnik in nanj položimo 500 g masla ter razvaljamo čim bolj na tanko. Maslo z vseh strani pokrijemo s testom, nato ga enakomerno razvaljamo na velikost prvotnega pravokotnika iz kvašenega testa.

3Testeni pravokotnik nato prepognemo po tretjinah – od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor (kot bi zlagali list paprija za podolgovato pisemsko ovojnico). Zatem testo zasukamo za 90° in znova razvaljamo na enako velik pravokotnik kot prvič. Spet ga prepognemo na polovica in zatem na tretjine ter razvaljamo na debelino 5 mm.

4Valjati moramo zelo narahlo, da se maslo enakomerno razporedi. Temperatura testa mora biti nenehno nizka (zato damo testo po potrebi med zlaganjem in valjanjem počivati v hladilnik).

5Razvaljano testo z ostrim rezilom razrežemo na trikotnike. Na sredino vsakega trikotnika položimo žličko marmelade. Zatem rogljiček zvijemo, položimo na pekač in namažemo z jajcem.

6Rogljičke pečemo pri 180 °C od 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da svetlo porjavijo.

Ali ste vedeli?

Croissant Day: Obstaja celo poseben dan v čast francoskim rogljičkom. 30. januarja se praznuje kot “Mednarodni dan croissantov” (International Croissant Day), ko ljudje po vsem svetu uživajo v teh slastnih pecivih.

Prava oblika polmeseca: Klasična oblika francoskih rogljičkov naj bi spominjala na polmesec, kar simbolizira zmago Karla Martela nad Arabci v bitki pri Toursu leta 732. Polmesec naj bi bila arabska simbolika, in ta oblika naj bi predstavljala poraz sovražnika.

Povečanje priljubljenosti: Francoski rogljički so postali izjemno priljubljeni po vsem svetu in so se razširili onstran francoskih meja. Danes jih najdemo v številnih različnih okusih, od klasičnih s čokolado do tistih s sadnimi nadevi.

Recept za “francoski” rogljič: V Franciji obstaja zakon, ki določa, da se za pecivo šteje kot “francoski rogljič” samo, če je narejen z uporabo francoskega masla. To poudarja pomen kakovostnih sestavin pri ustvarjanju avtentičnega okusa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite