Figova pita

Znam svetuje

Figova pita s krhkim testom, jabolki in mandlji je popolna sladica za vse ljubitelje soฤnih pit. Sladke fige se odliฤno poveลพejo z naribanim jabolkom, hrustljavo strukturo mandljev in neลพnim krhkim testom. Rezultat je ฤudovito uravnoteลพen okus, ki zdruลพuje sladkobo, sveลพino in oreลกkasto aromo.

To je ena izmed tistih pit, ki navduลกi tako ob nedeljskem kosilu kot tudi na prazniฤni mizi. V nadaljevanju najdete natanฤen recept, kako pripraviti popolno figovo pito, skupaj z nasveti in pogostimi vpraลกanji.

Sestavine za figovo pito

Testo

  • 250 g moke
  • 150 g mletih mandljev
  • 100 g sladkorja
  • 200 g masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • ลกฤepec soli

Nadev

  • 400 g sveลพih fig
  • 2 jabolki
  • 100 g olupljenih mandljev
  • sok polovice limone
  • 1 ลพlica medu
  • 1 ลพlica sladkorja

Postopek

1Peฤico segrejte na 180 ยฐC. Iz sestavin na hitro zamesite krhko testo, ga zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 30 minut. Medtem nasekljajte mandlje, fige nareลพite na koลกฤke, jabolki olupite in naribajte ter prelijte z limoninim sokom in sladkorjem.

2Dve tretjini testa razvaljajte in obloลพite pekaฤ (dno in rob), tretjino pa prihranite za mreลพico. Testo pecite 10 minut, nato ga nekoliko ohladite.

3Nadev pripravite tako, da fige zmeลกate z jabolki. Zmes enakomerno razporedite po testu, posujte z nasekljanimi mandlji in prelijte z medom. Iz preostalega testa oblikujte trakove in jih prepletite ฤez pito v mreลพico.

4Figovo pito pecite pribliลพno 40 minut, da se testo lepo zlato-rumeno zapeฤe in nadev dobi karamelizirano noto.

Nasveti

Mandlje lahko olupite sami โ€“ za nekaj minut jih namoฤite v vroฤo vodo, nato koลพico preprosto odstranite s prsti. ฤŒe ลพelite intenzivnejลกi okus, uporabite fige iz ozimnice ali dodajte malo cimeta v nadev. Za bolj hrustljavo pito lahko dno testa predhodno posujete z drobtinami.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali lahko uporabim suhe fige?

Seveda โ€“ le namoฤite jih v toplo vodo ali rum, da se zmehฤajo, nato jih nareลพite in uporabite enako kot sveลพe.

Katero testo je najboljลกe za pito?

Krhko testo je klasiฤna izbira, saj zagotavlja hrustljavost in bogat okus. Po ลพelji ga lahko pripravite tudi z dodano polnozrnato moko.

Kaj lahko dodam za bolj sveลพ okus?

Poleg limoninega soka lahko v nadev dodate tudi malo naribane pomaranฤne lupinice, sveลพo meto ali kapljico amaretto likerja.

Ali se pita lahko pripravi vnaprej?

Da, figovo pito lahko pripravite en dan prej. Najbolje jo hranite v hladilniku in pred postreลพbo segrejte ali pustite na sobni temperaturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite