Figova pita s krhkim testom, jabolki in mandlji je popolna sladica za vse ljubitelje soฤnih pit. Sladke fige se odliฤno poveลพejo z naribanim jabolkom, hrustljavo strukturo mandljev in neลพnim krhkim testom. Rezultat je ฤudovito uravnoteลพen okus, ki zdruลพuje sladkobo, sveลพino in oreลกkasto aromo.
To je ena izmed tistih pit, ki navduลกi tako ob nedeljskem kosilu kot tudi na prazniฤni mizi. V nadaljevanju najdete natanฤen recept, kako pripraviti popolno figovo pito, skupaj z nasveti in pogostimi vpraลกanji.
Sestavine za figovo pito
Testo
- 250 g moke
- 150 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 200 g masla
- 1 vaniljev sladkor
- 1 jajce
- ลกฤepec soli
Nadev
- 400 g sveลพih fig
- 2 jabolki
- 100 g olupljenih mandljev
- sok polovice limone
- 1 ลพlica medu
- 1 ลพlica sladkorja
Postopek
1Peฤico segrejte na 180 ยฐC. Iz sestavin na hitro zamesite krhko testo, ga zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 30 minut. Medtem nasekljajte mandlje, fige nareลพite na koลกฤke, jabolki olupite in naribajte ter prelijte z limoninim sokom in sladkorjem.
2Dve tretjini testa razvaljajte in obloลพite pekaฤ (dno in rob), tretjino pa prihranite za mreลพico. Testo pecite 10 minut, nato ga nekoliko ohladite.
3Nadev pripravite tako, da fige zmeลกate z jabolki. Zmes enakomerno razporedite po testu, posujte z nasekljanimi mandlji in prelijte z medom. Iz preostalega testa oblikujte trakove in jih prepletite ฤez pito v mreลพico.
4Figovo pito pecite pribliลพno 40 minut, da se testo lepo zlato-rumeno zapeฤe in nadev dobi karamelizirano noto.
Nasveti
Mandlje lahko olupite sami โ za nekaj minut jih namoฤite v vroฤo vodo, nato koลพico preprosto odstranite s prsti. ฤe ลพelite intenzivnejลกi okus, uporabite fige iz ozimnice ali dodajte malo cimeta v nadev. Za bolj hrustljavo pito lahko dno testa predhodno posujete z drobtinami.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali lahko uporabim suhe fige?
Seveda โ le namoฤite jih v toplo vodo ali rum, da se zmehฤajo, nato jih nareลพite in uporabite enako kot sveลพe.
Katero testo je najboljลกe za pito?
Krhko testo je klasiฤna izbira, saj zagotavlja hrustljavost in bogat okus. Po ลพelji ga lahko pripravite tudi z dodano polnozrnato moko.
Kaj lahko dodam za bolj sveลพ okus?
Poleg limoninega soka lahko v nadev dodate tudi malo naribane pomaranฤne lupinice, sveลพo meto ali kapljico amaretto likerja.
Ali se pita lahko pripravi vnaprej?
Da, figovo pito lahko pripravite en dan prej. Najbolje jo hranite v hladilniku in pred postreลพbo segrejte ali pustite na sobni temperaturi.