Baklava s pistacijo – kraljevska sladica z bogatim okusom

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleลกฤina)

Baklava s pistacijo – kraljevska sladica z bogatim okusom je ena najbolj priljubljenih orientalskih slaลกฤic, ki s svojo hrustljavo teksturo in soฤno sredico navduลกi vsakega sladkosneda. Ta razliฤica zamenjuje klasiฤne orehe z razkoลกnimi, grobo mletimi pistacijami, ki v kombinaciji z maslenim testom in osveลพilnim limoninim sirupom ustvarijo nepozabno harmonijo. Je idealna izbira za praznovanja, poroke ali ko ลพelite gostom ponuditi nekaj zares posebnega in prefinjenega.

Sestavine za baklavo s pistacijo (za velik pekaฤ)

  • 1 kg vleฤenega testa (najboljลกe je domaฤe ali sveลพe kupljeno)
  • 1 kg grobo mletih neslanih pistacij
  • 250 g masla
  • 2 dcl olja

Za sirup (agda)

  • 2 kg sladkorja
  • 3 litre vode
  • 6 vreฤk vanilijevega sladkorja
  • 1 limona (bio), narezana na kolobarje

Postopek

1Najprej pripravimo sladkorni sirup (agdo), saj mora biti popolnoma hladen, ko z njim prelijemo peฤeno baklavo. V lonec zlijemo vodo, dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter na zmernem ognju poฤasi segrevamo. Ko tekoฤina zavre, dodamo rezine limone in kuhamo ลกe 10 minut. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

2Pripravimo maลกฤobno meลกanico tako, da maslo stopimo in ga zmeลกamo z oljem. V globlji pekaฤ, ki smo ga premazali z maลกฤobo, poloลพimo 7 do 8 plasti vleฤenega testa. Vsako plast sproti premaลพemo z meลกanico masla in olja. Na zadnjo plast v tem nizu potresemo prvo plast grobo mletih pistacij.

3Nadaljujemo z nizanjem plasti: poloลพimo 3 do 4 liste testa, vsakega vmes premaลพemo z maลกฤobo, nato pa ponovno potresemo s pistacijami. Ta postopek ponavljamo, dokler ne porabimo skoraj vsega testa in pistacij.

4Zakljuฤimo z zadnjim nizom 7 do 8 plasti vleฤenega testa (brez vmesnih pistacij), ki jih prav tako premaลพemo. Zloลพeno baklavo z dlanmi rahlo pritisnemo navzdol, da se plasti poveลพejo in postanejo bolj kompaktne.

5Z ostrim noลพem baklavo razreลพemo na kocke ali rombe. Prelijemo jo s preostankom stopljenega masla in olja โ€“ preliv naj bo obilen in naj prodre v zareze. Peฤemo v predhodno ogreti peฤici 15 minut na 180 ยฐC, nato temperaturo zniลพamo na 110 ยฐC in peฤemo ลกe eno uro, da se lepo zlato obarva in prepeฤe.

6Vroฤo baklavo takoj po vzemu iz peฤice prelijemo s popolnoma ohlajenim sirupom. Pustimo jo stati na sobni temperaturi, da se ohladi, nato pa jo ฤez noฤ postavimo v hladilnik. ฤŒe baklava popije ves sirup, ji ga po potrebi ลกe malo dolijemo.

Nasveti za popolno baklavo s pistacijo

โ€ข Kljuฤ do hrustljave baklave je temperaturni ลกok: baklava mora biti vroฤa, sirup pa hladen (ali obratno), nikoli pa oboje toplo.
โ€ข Uporabite neslane pistacije, saj bi sol pokvarila okus sladice. ฤŒe imate le slane, jih pred mletjem dobro operite in posuลกite.
โ€ข Pri rezanju uporabite zelo oster noลพ in ga med rezanjem veฤkrat obriลกite, da bodo rezi ฤisti.
โ€ข Baklava je najboljลกa naslednji dan ali celo po dveh dneh, ko se okusi prepojijo in testo vpije ravno prav tekoฤine.
โ€ข Limona v sirupu ni le za okus, ampak prepreฤuje, da bi sladkor v sirupu kristaliziral.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali lahko namesto pistacij uporabim druge oreลกฤke?

Seveda. Tradicionalna baklava se pogosto pripravlja z orehi, odliฤna pa je tudi z mandlji ali leลกniki. Postopek priprave ostane enak.

Zakaj se mi zgornja skorja pri rezanju dviguje?

To se zgodi, ฤe noลพ ni dovolj oster ali ฤe plasti niste dovolj dobro premazali z maลกฤobo. Pomaga tudi, da pred rezanjem celo zloลพenko z dlanjo ฤvrsto pritisnete navzdol.

Kako dolgo lahko hranim baklavo?

Baklava je ena tistih sladic, ki imajo dolg rok trajanja. V hladilniku jo lahko hranite do 10 dni, na hladnem mestu v shrambi pa pribliลพno teden dni. S ฤasom postaja le ลกe boljลกa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite