Popečeni jurčki v ponvi so enostavna in okusna priloga, ki se odlično poda k mesnim jedem ali pa jih pripravite kot popoldanski prigrizek. S tem receptom boste jurčke v nekaj minutah spremenili v aromatično, hrustljavo in zlato rjavo poslastico.
Sestavine za popečene jurčke v ponvi
- 3 sveži jurčki (po možnosti večji, čvrsti primerki)
- 50 g masla
- sol
- (po želji) sveže mlet poper ali zelišča (timijan, peteršilj)
Postopek
1 Jurčke najprej očistite z vlažno krpo ali mehko krtačko. Odrežite spodnji del betov, če je suh ali umazan.
2 Jurčke narežite na čim bolj enakomerne rezine (okoli 0,5 cm debeline), da se bodo enakomerno spekli.
3 Rezine jurčkov rahlo posolite in pustite nekaj minut, da spustijo odvečno vlago.
4 V večji ponvi segrejte maslo na zmerni temperaturi, da se začne peniti, vendar ne rjaveti.
5 Rezine jurčkov položite v ponev v eni plasti. Pecite približno 2 minuti na vsaki strani, dokler ne dobijo zlato rjave barve in hrustljave površine.
6 Popečene jurčke dvignite s penovko in jih odložite na kuhinjski papir, da vpije odvečno maščobo.
7 Postrezite takoj kot prilogo k mesu, testeninam ali kot samostojen prigrizek. Po želji potresite s sveže nasekljanim peteršiljem ali začimbami.
Nasveti za vrhunski okus
Za še bolj intenziven okus lahko polovico masla zamenjate z oljčnim oljem ali dodate strok sesekljanega česna v zadnjih 30 sekundah peke. Jurčki se najbolje obnesejo sveži in čvrsti, saj med peko ohranijo strukturo in aromo.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kaj storiti, da jurčki ne spustijo preveč vode?
Rezine jurčkov naj bodo suhe, ponev dovolj vroča in jih ne pečite naenkrat preveč – raje v dveh serijah. Tako bodo ostali hrustljavi in se ne bodo kuhali v lastnem soku.
Lahko popečene jurčke shranim?
Popečene jurčke je najbolje pojesti takoj. Če jih želite pripraviti vnaprej, jih hranite v hladilniku do 24 ur in na hitro pogrejte v ponvi.