Preprosta karamelizirana čebula brez kisa

Morda vas zanima

- Oglas -

Karamelizirana čebula v svojem osnovnem receptu potrebuje le ponev, olje in maslo. Niti sladkor ni nujen dodatek, čeprav poudari okuse, in prav tako niti balzamični kis.

Potrebujemo

  • 2 veliki rumeni čebuli
  • 1 kavna žlička rjavega sladkorja (po želji)
  • 2 žlički oljčnega olja in 1 žlička masla
  • velika ponev

Priprava

1Čebulo narežemo na kolobarje, debele priližno pol centimetra. Ne smejo biti pretanki, da se nam čebula med praženjem prehitro ne zažge.

2Izberemo veliko ponev, saj bo čebula med praženjem spustila vodo. Ker nočemo, da se kuha, temveč praži, mora voda hitro izpariti.

3V ponev damo olje in maslo. Čebulo prvih 15 minut pražimo pokrito s pokrovom, saj se bo tako zmehčala. Ne pozabimo je parkrat premešati.

4Dvignemo pokrovko in čebulo do konca oziroma še kakšnih 30 minut pražimo na zmernem ognju. Dodamo žličko sladkorja. Ker je čebula naravno sladka, sladkor ni nujen pripomoček.

5Čebula mora postati temno rjave barve. Potrpežljivo jo občasno mešamo in pustimo, da voda izpari in se začne čebula malo sprijemati ponve. Takrat damo v ponev žlico jušne osnove ali pa vode, povečamo ogenj in ponev deglaziramo.

6Dodamo še sol in poper po želji in to je to. Dober tek!

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -