Domača šalša

Morda vas zanima

- Oglas -

Šalša ali paradižnikova omaka je najboljša iz domače kuhinje. Le kdo je ne pozna in le kdo je še ni pripravljal sam doma. Pa ponovimo, kako to gre.

Sestavine

  • 6 kg domačih pelatov (vrsta San Marzano ali Roma)
  • 16 strokov česna
  • 4 srednje velike čebule
  • 1 dcl oljčnega olja
  • 4 žlice sladkorja
  • 10 vejic bazilike
  • sol
  • poper

Priprava

1Paradižnike nežno operemo, z nožem zarežemo pri vrhu in jih za minuto ali dve potopimo v kipečo vodo. Nato jih prelijemo s hladno vodo. Na ta način jih bomo najlažje in najhitreje olupili.

2Olupljene paradižnike narežemo na majhne koščke. Česen sesekljamo, nato ga stresemo na hladno oljčno olje. Prižgemo ogenj in ga nastavimo na šibko moč. Ko česen zadiši, dodamo drobno narezano čebulo, kakšno minuto ali dve mešamo (pazimo, da se čebula ne bi zažgala ali premočno prepražila!) in zatem dodamo paradižnik. Primešamo še sladkor, sol in poper. Vse to dodamo po okusu. Na to, kakšne količine potrebujemo, vpliva kislost paradižnikov, tako da količino soli in sladkorja prilagodite vsakič znova.

3Na šibkem ognju šalšo nekaj ur kuhamo. Vsake toliko časa omako premešamo, da se ne prime dna posode. Baziliko operemo, natrgamo liste in jih drobno sesekljamo. Dodamo jih, ko je tekočina že dovolj gosta.

4S šalšo napolnimo steklene kozarce. Te smo predhodno v pečici sterilizirali na 100 stopinj Celzija, pokrovčke pa prekuhali. Preden šalšo postavimo med ostalo ozimnico, kozarce zavijemo v odejo in počakamo, da se ohladijo.

Prejšnji članekFokača s čebulo
Naslednji članekBabičina dobrota
- Oglas -

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -