Zeliščni liker “Jägermeister”

Morda vas zanima

Zeliščni liker je alkoholna pijača značilnega sladko-trpkega okusa, ki vsebuje kar 53 zelišč. Pijemo ga kot aperitiv, digestiv, preventivo proti prehladom ali kar tako. V enaki meri kot je zdravilen napitek, je terapevtsko tudi nabiranje zelišč, ki se prične v marcu in zaključi v novembru.

Sestavine

  • 10 litrov domačega žganja (vinsko žganje, sadjevec ali tropinovec)
  • 2,5 kilograma sladkorja (najbolje rjavi)
  • zelišča glede na mesec, ko jih nabiramo (cvetovi – 3 pesti, listi – 3 pesti, plodovi – 2 pesti)
  • lapuh – cvet (3)
  • trobentice- cvet, listje (3-4)
  • vijolice – cvet, listje (3-4)
  • marjetica – cvet (3-9)
  • sladki koren (3, 9-10)
  • pljučnik (4-5)
  • plahtica (4-5)
  • borovnice – listi pred zorenjem (4-6)
  • smreka – vršički (4-5)
  • bor – vršički (5-6)
  • ameriški slamnik (4-8)
  • artičoka – listi (4-8)
  • robida – listi (4-6 in 9-10)
  • ozkolistni suličasti trpotec (4-9)
  • širokolistni trpotec (4-9)
  • lapuh – listje (5-6)
  • kamilica – cvet (5-6)
  • gozdna jagoda – listje (5-6)
  • malina – listi, cvet (5-6)
  • brin – zelene jagode (5)
  • pelin (5-6)
  • bezeg – cvet (5-6)
  • navadni rman – cvet (5-6)
  • žajbelj (5-6)
  • navadni slez (ajbiš) (5-6)
  • meta (5-8)
  • vrtni timijan (5-9)
  • materina dušica (divji timijan) (5-9)
  • vinska rutica (5)
  • akacija – cvet (6)
  • bela detelja – cvet (6-7)
  • janež – zelen (6-7)
  • košutnik – korenika (6-8)
  • kumina (6-8)
  • majaron (6)
  • lipa – cvet (6)
  • širokolistni trpotec (6-8)
  • šentjanževka – cvet (6-8)
  • lučnik – cvetovi (6-9)
  • ognjič (6-9)
  • repik (6-9)
  • oreh zelen, zrezan (6)
  • rožmarin (6-8)
  • srčna moč – cvet (6-8)
  • pravi kostanj – cvet (7)
  • arnika – cvet (7-8)
  • komarček – listi (7-9)
  • njivska preslica (7-10)
  • tavžentroža (7-8)
  • navadna melisa (7-8)
  • pehtran (8-10)
  • brin – zrele jagode (10-11)
  • šipek (11)

Priprava

1V 20-litrsko, najbolje stekleno posodo vlijemo žganje ter postopoma vanj dodajamo zelišča. Posoda mora biti dobro zaprta, da alkohol ne izhlapeva. Po vsakem dodajanju zelišč vse skupaj dobro premešamo z leseno žlico. Posodo shranjujemo v hladnejšem, temnejšem prostoru.

2Jeseni, ko dodamo še zadnje rastline, pustimo vse namakati še 14 dni in občasno premešamo. Če rastline “popijejo” veliko alkohola, ga lahko še dolijemo.

3Žganje precedimo skozi cedilo, nato še skozi gazo.

4Sladkor karameliziramo. Ko porjavi, ga zalijemo z vodo (liter vode na kilogram sladkorja), zavremo, da se sladkor razpusti, nato pa pustimo, da se ohladi.

5Sladkor dodamo žganju, pustimo stati kakšno uro, zatem pa prelijemo v steklenice.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -