Mojito je odliฤen koktajl z okusom poletja, pravzaprav kubanski koktajl z belim rumom, sladkorjem, limetinim sokom, mineralno vodo in meto. Ima sladek, kiselkast okus, pogosto se postreลพe s koลกฤki ledu in metinimi listi, kar okrepi njegov osveลพilni uฤinek. Mojito se postreลพe v kozarcu z veliko kockami ledu in koลกฤki mete. Znan je tudi pod imenom “Cuban highball” in se pogosto pije kot aperitiv pred obrokom ali kot osveลพilna pijaฤa v vroฤih dneh.
Beli rum je vrsta ruma, narejena iz melase ali sladkornega trsa. Obiฤajno se destilira v steklenicah iz nerjaveฤega jekla ali jeklenkah, da ohrani svojo jasno barvo. Beli rum je znan po svoji ฤisti in osveลพujoฤi aromi, ki vsebuje note vanilje, sladkornega trsa, agrumov in drugih sadnih okusov.
Beli rum se pogosto uporablja pri pripravi koktajlov, kot so Mojito, Pina Colada in Daiquiri, saj ima neลพen okus, ki se dobro meลกa z drugimi sestavinami. Poleg tega se lahko beli rum pije tudi samostojno ali uporablja pri kuhanju ali peki.
Beli rum ima niลพjo stopnjo staranja in zorenja v primerjavi z drugimi vrstami ruma, kot je na primer temni rum, kar pomeni, da ima manj kompleksnih arom in okusov ter je laลพji in bolj osveลพujoฤ.
Sestavine za mojito
- 2 limeti
- 10 vejic mete
- 4 ลพlice sladkorja
- 200 ml belega ruma
- 200 ml mineralne vode
- zdrobljen led
Postopek
1Meto dobro operemo in osuลกimo. Z vejic potrgamo listke (en vrลกiฤek prihranimo za dekoracijo). Limete operemo in nareลพemo na krhlje.
2V kozarce stresemo limetine krhlje in listiฤe mete, ฤez njih pa posujemo sladkor. Zmeฤkamo s roฤajem kuhalnice, toliko, da lahko zmeฤkani listiฤi mete zaฤnejo oddajati eteriฤna olja, limetini krhlji pa spustijo sok.
3Prilijemo rum in mineralno vodo, dodamo zdrobljen led in vse skupaj premeลกamo. Okrasimo s prihranjenim metinim vrลกiฤkom in rezino limete.
4Postreลพemo ohlajeno.