Slana pita s špargčlji je nekaj, kar morate probati.
Sestavine
Krhko testo
- 250 g moke
- 125 g masla
- 1 jajce
- sol
- 2 žlici hladne vode
Nadev
- šopek svežih divjih špargljev
- 4 jajca
- 4 dl smetane za kuhanje
- 20 dag naribanega sira (edamec + parmezan)
- malo oljčnega olja
- 100 g pancete
- muškatni orešček
- sol
- poper po okusu
Priprava
1Iz sestavin zamesimo testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik.
2Testo razporedimo po dnu pekača in oblikujemo približno 2 cm visok rob. Testo spečemo tako, da po testu posujemo fižol in pečemo 15 minut na 180 °C. Ko testo preverimo in ugotovimo, da je še preveč vlažno, ga pustimo v pečici še 5-10 minut. Testa ne spečemo do konca.
3Za nadev narežemo šparglje na koščke (polovico šopka, tiste najlepše prihranimo za po vrhu). Uporabimo samo mehke dele in lomimo na koščke, dokler se špargelj zlahka lomi. Trde dele lahko prihranimo za špargljevo juho.
4Šparglje popražimo na malo oljčnega olja in jih podušimo. Ko se zmehčajo, jioh umaknemo z ognja in popražimo še panceto.
5Z metlico stepemo jajca, dodamo smetano, muškatni orešček, sol in poper. Vmešamo še podušene šparglje, panceto in nariban edamec. Nadev zlijemo na testo, na vrh položimo še sveže cele šparglje in potresemo s parmezanom. Pečemo na 180 °C okoli 45 minut.