Najboljše testo za potice.
Sestavine za testo za potice
- kvasec (2 dag kvasa), 1/2 dl mlačnega mleka, čajna žlička sladkorja, žlica moke)
- 1/2 kg mehke bele moke
- 1/2 čajne žličke soli
- 2 in 1/2 dl toplega mleka
- 8 dag sladkorja
- 8 dag surovega masla ali margarine
- 3 rumenjaki
- 1 čajna žlička ruma
- malo sesekljane limonine lupinice
- maščoba za pekač
- beljak za premaz
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1Kvas razpustimo v mleku, dodamo sladkor in moko ter postavimo na toplo da vzhaja.
2V skledo presejemo moko in dodamo sol. V sredo naredimo jamico, vanjo stresemo kvasec in med mešanjem dolivamo mleko, ki smo mu dodali maščobo, sladkor, rumenjake, rum in limonino lupinico.
3Stepamo, da postane testo na površini gladko, v notranjsoti pa elastično in se loči od posode in kuhalnice.
4Nato testo pomokamo, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati.
5Vzhajano testo razvaljamo v 1 cm debelo pravokotno krpo, ki jo enakoreno premažemo z nadevom.
6Nato testo zvijemo in položimo v dobro namazan model, da vzhaja. Sedaj ga premažemo s stepenim beljakom in pečemo v srednje vroči pečici 1 uro.
7Pečeno potico pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladi, nato jo zvrnemo na desko in potrosimo s sladkorjem v prahu.