Če imate radi enolončnice, ne pa tudi mesa, poskusite skuhati ričet brez mesa z gobami. Prav tako dober je kot tisti z mesom.
Sestavine
- 250 g ješprenja
- 150 g krompirja
- 100 g suhih jurčkov
- 250 g svežih jurčkov ali drugih gob
- 2 litra zelenjavne jušne osnove
- 2 večja korenčka
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- steblo zelene
- šopek peteršilja
- žlička timijana
- sol in poper
- 0,3 dl oljčnega olja
- kisla smetana
Postopek
1Zavremo 2 dl vode in prelijemo suhe gobe. Pustimo, da se namočijo.
2Medtem v večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem popražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo ostrgan in na kolute narezan korenček, malo popražimo, nato dodamo še nasekljana česen in peteršilj ter na majhne koščke narezano zeleno. Dušimo nekaj minut.
3Sveže gobe očistimo in narežemo. Dodamo jih v lonec k čebuli. Nekaj minut dušimo, nato prilijemo tekočino s suhimi gobami. Posolimo in popopramo, dodamo še svež ali posušen timijan. Zalijemo z vročo zelenjavno osnovo, dodamo opran ješprenj in na zmernem ognju kuhamo pol ure.
4Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo ga v lonec in če je v njem premalo tekočine, je še malo dodamo. Kuhamo približno pol ure, da se krompir zmehča. Poskusimo, če je dovolj začinjeno in če ni, dodamo še začimbe. Postrežemo s kislo smetano.