To je okusna in bolj zdrava vegetarijanska različica klasičnih polnjenih paprik. Brez mesa, a bogatega okusa – idealna izbira za lahko kosilo ali večerjo iz pečice.
Sestavine za zapečene polnjene paprike s karfiolo in krompirjem (za 4–6 paprik)
Za nadev
- 4–6 rumenih paprik (ali drugih barv)
- 2 srednje velika krompirja, naribana ali drobno sesekljana
- 200 g cvetače (karfiola), drobno sesekljane ali zmlete v sekljalniku
- 1 glavica čebule, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 korenček (neobvezno), nariban
- 100 g riža (predhodno opranega)
- sol
- poper
- suha zelenjavna začimbna mešanica (npr. vegeta)
- peteršilj
- origano
- malo olja
Za omako in pečenje
- 1 žlica moke
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata ali pelatov
- voda ali zelenjavna jušna osnova
- sol
- ščepec sladkorja (za uravnoteženje kislosti)
- malo olja
Postopek
1Na malo olja na srednji temperaturi prepražite drobno sesekljano čebulo in česen, da posteklenita.
2Primešajte nariban krompir, drobno sesekljano karfiolo in po želji še nariban korenček. Dušite 5–7 minut, da se zelenjava rahlo zmehča.
3Dodajte opran riž, sol, poper, suhe začimbe (npr. vegeto, origano, peteršilj) in po potrebi malo vode. Kuhajte še nekaj minut, nato odstavite in pustite, da se nadev nekoliko ohladi.
4Operite paprike, jim previdno odrežite “pokrovčke” in odstranite semena. Pripravite jih za polnjenje.
5Vsako papriko napolnite z nadevom, vendar ne do vrha, saj bo riž med peko narasel. Pokrovčke lahko po želji položite nazaj na paprike.
6V manjši kozici segrejte malo olja, dodajte moko in mleto rdečo papriko ter hitro premešajte, da ne zagori.
7Primešajte paradižnikov pire ali pelate, zalijte z vodo ali zelenjavno jušno osnovo, začinite s soljo in dodajte ščepec sladkorja. Zavrite in kuhajte nekaj minut, da se omaka zgosti.
8Polnjene paprike zložite v globok pekač ali ognjevarno posodo. Prelijte jih z omako – naj bodo skoraj v celoti prekrite.
9Pekač pokrijte z aluminijasto folijo ali pokrovom in pecite v pečici na 200 °C približno 45 minut. Nato folijo odstranite in pecite še 10–15 minut, da se paprike lepo zapečejo.
Nasveti za še boljši okus
- Če imate radi pikantno, dodajte malo čilija v nadev.
- Karfiolo lahko zamenjate z brokolijem.
- Pred koncem peke po vrhu paprik posujte malo naribanega sira – za še bolj hrustljavo in okusno skorjico.