Ruski boršč. Prepiri o tem, kdo točno je zaslužen za izum boršča, še dandanes ni končan. Za svojo narodno jed ga smatrajo tako Ukrajinci, Poljaki, kot tudi Rusi, Litovci in Romuni. Vsak narod boršč pripravlja malce drugače na svoj poseben način.
Sestavine
- 50 g maščobe
- 200 g korenja
- 200 g peteršiljeve korenine
- 200 g zelene
- 100 g krompirja
- 1 čebula
- 200 g svežega zelja
- 150 g rdeče pese
- 1 žlica paradižnikove mezge
- žlička moke
- jušna osnova
- 60 g šunke
- sol poper
- kis ali vino
- 3 žlice kisle smetane
Postopek
1Maščobo segrejemo, na njej popražimo čebulo, korenje, peteršilj in zeleno, takoj posolimo in potresemo z žličko moke.
2Zalijemo z jušno osnovo, dodamo nerezano zelje, peso, paradižnik, na kocke narezan krompir in pustimo počasi vreti.
3Ko je boršč kuhan, ga okisamo, mu dodamo na rezance narezano šunko, prilijemo še vodo, v kateri smo kuhali šunko ali katero drugo meso. Dodamo še kislo smetano in obarvamo s sokom rdeče pese (peso naribamo na ribež).