Če ste bili kdaj v Grčiji, ste se verjetno srečali s to čudovito špinačno pito s feta sirom. Klasična aromatična kombinacija špinače in feta sira vas vsekakor ne bo pustila ravnodušnega.
Sestavine za špinačno pito s feta sirom
Krhko testo
- 250 g moke,
- 125 2g masla,
- sol,
- eno jajce,
- malo hladne vode
Nadev
- 500 g sveže mlade špinače
- 300 ml smetane za kuhanje
- 200 g feta sira
- 1 jajce
- 1 mlada čebula
- sol, poper, česen v prahu
Postopek
1Iz sestavin zamesimo krhko testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik. Razporedimo ga po dnu pekača in oblikujemo približno dva cm visok rob.
2Pečico predgrejemo na 180°C. Testo spečemo – slepa peka. To naredimo tako, ga po testu nasujemo fižol in pečemo 15 minut na, preverimo, in če je še preveč vlažno, pustimo še 5-10 minut.
3Pripravimo še nadev. V skledi razžvrkljamo jajce in smetano, začinimo s poprom, soljo (previdno, ker je slan že sir) in česnom v prahu. Liste špinače operemo in nasekljamo. Prav tako drobno nasekljamo mlado čebulo. Sir nadrobimo.
4Na pečeno testo razporedimo špinačo, čebulo in sir. Prelijemo z jajci s smetano in postavimo na 35-40 minut v ogreto pečico.
5Streseš na pečeno testo in pečemo na 180 stopinj približno 30-40 minut oz. da se lepo zlato rumeno zapeče. Pečenega vzamemo iz pečice in pustimo 20 minut počivati, da se nadev malo strdi.
Nasvet
6Če imate radi bolj sirne nadeve, lahko poleg feta sira naribate še 200 g edamca ali mocarele.