Špinača iz kopriv

Znam svetuje

Špinača iz kopriv se sliši malo hecno, saj to seveda ni špinača, pač pa mlade koprive, pripravljene na način, kot po navadi pripravljamo špinačo. Obe jedi imata zelo podoben okus, razlika je le v tem, da koprive rastejo v izobilju in jih lahko naberemo zastonj.

Pozorni moramo biti le, da jih nabiramo na področju, ki ni onesnaženo s pesticidi, kemikalijami ali izpušnimi plini.

Nabiramo jo seveda z rokavicami, da nas koprive ne opečejo. Kljub temu, da so nas v otroštvu tolažili da, če nas opeče kopriva, ne bomo dobili revme (temu smo celo verjeli 😊), je pekoč občutek na koži precej neprijeten.

Nabiramo samo vršičke in največ dva do tri lističe ob njih.

Sestavine za špinačo iz kopriv

  • 1/2 kg vršičkov koprive
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlica masla
  • 3 stroki česna
  • 1 manjši šopek peteršilja
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1Koprive operemo in nekaj minut blanširamo v vroči, rahlo osoljeni vodi. Kuhane odcedimo in narežemo.

2Česen olupimo in narežemo na tanke lističe. Če nam je lažje, ga lahko tudi nasekljamo. Prav tako nasekljamo peteršilj.

3V ponvi na nizki temperaturi stopimo maslo in na njem malo popražimo česen in peteršilj. Takoj ko česen zadiši, dodamo koprivo, sol, pokrijemo in dušimo nekaj minut na nizki temperaturi.

4Če nam povre preveč tekočine in je omaka presuha, dodamo žlico ali dve vode, v kateri smo blanširali koprive.

5Dušimo približno 10 minut, nato dodamo smetano, parmezan, poper in sol po okusu.

6Povišamo temperaturo in mešamo toliko časa, da se omaka s koprivami zgosti, ne sme biti preveč tekoča.

7Postrežemo takoj, lahko s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, da nas bo jed spominjala na otroštvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite