Polpete iz blitve so okusna in zdrava jed, ki jo lahko pripravimo kot glavno jed ali prilogo k drugim jedem. Blitva je zelenolistna zelenjava, bogata s hranili in vitamini ter ima edinstven, rahlo grenak okus. Ko jo zdruลพimo s preprostimi sestavinami, kot so jajca, drobtine in zaฤimbe, lahko pripravimo slastne in hranljive polpete, ki so primerne za vegetarijance in vse, ki iลกฤejo nove in zdrave jedi.
Sestavine
- 500 g sveลพe blitve
- 1 manjลกa ฤebula
- 2 stroka ฤesna
- 1 jajce
- 20 g parmezana
- 1 rezina kruha namoฤenega v mleku
- drobtine (1-2 ลพlici oziroma po potrebi)
- oljฤno olje
- sol in poper
- muลกkatni oreลกฤek
- olje za cvrtje
Postopek
1Blitvo operemo in nareลพemo na manjลกe koลกฤke. V ponvi na malo oljฤnega olja jo popraลพimo, nato zalijemo s pol deci vode, pokrijemo in poduลกimo. Ko se blitva zmehฤa, jo odkrijemo, dodamo nasekljan ฤesen in popraลพimo, da izpari vsa voda.
2Blitvo ohladimo, medtem nasekljamo ฤebulo in jo popraลพimo na malo oljฤnega olja. Ohladimo tudi ฤebulo.
3V skledo damo blitvo, ฤebulo, jajce, nariban parmezan, sol, poper in muลกkatni oreลกฤek po okusu ter kruh, ki ga stisnemo med rokami, da odteฤe odveฤna tekoฤina. Vse skupaj dobro zmeลกamo. ฤe je masa premokra, dodamo drobtine, premeลกamo in pustimo stati 10 minut, da se drobtine napojijo.
4Z rokami maso oblikujemo v polpete in jih peฤemo v segretem olju, da se lepo zlato-rumeno zapeฤejo – pribliลพno 2 minuti na vsaki strani. Polpete lahko speฤemo tudi v peฤici. Segrejemo jo na 200ยฐC in jih peฤemo 20 minut. ย Postreลพemo z domaฤo majonezo ali jogurtovo omako.