Te palačinke z jurčki lahko pripravljamo skozi vse leto, ampak najboljše so jeseni, ko imamo na voljo sveže jurčke.
Sestavine
- 500 g jurčkov
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica nasekljanega peteršilja in nekaj vejic za okras
Palačinke
- 200 g mehke bele moke
- 200 ml mleka
- 200 ml mineralne vode
- 2 jajci
- 2 žlici olja
- 1 žlička soli
- olje za cvrtje
Bešamel omaka
- 50 g masla
- 50 g moke
- 6 dl mleka
- ½ žličke soli
- ščepec muškatnega oreščka
- ¼ žličke popra
Postopek
1Iz sestavin za palačinke z električnim mešalnikom naredimo gladko maso. Pustimo jo pol ure počivati v hladilniku.
2Pripravimo še bešamel omako. V ponvi razpustimo maslo, dodamo moko in z metlico mešamo, da nastane gladka zmes. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko, dodamo še sol in muškatni orešček in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zgosti. Pokrijemo na dotik s plastično folijo in shranimo.
3Gobe očistimo z vlažno krpo in jih narežemo na koščke. V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem skupaj s peteršiljem podušimo gobe. Dušimo približno 10 minut in vmes večkrat premešamo.
4Dve veliki žlici dušenih gob vmešamo v pripravljeno bešamel omako in zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo enakomerno, dišečo in okusno bešamel omako.
5V veliki ponvi spečemo malo debelejše palačinke – dobili bomo okoli 10 kosov.
6Pekač obložimo s peki papirjem, pečico segrejemo na 170°C. Palačinke namažemo z bešamelom, dodamo žlico gob in jih zavijemo. Polagamo jih na pekač. Ko namažemo vse palačinke, pekač za 10 minut postavimo v segreto pečico. Postrežemo še vroče, okrasimo jih s svežim peteršiljem.