Ocvrte bučke in jajčevci v pivskem testu so hrustljava in okusna priloga ali samostojna jed, ki jo lahko postrežete s kremasto jogurtovo omako. Odlične so tako tople kot hladne.
Sestavine za ocvrte bučke in jajčevci v pivskem testu
- 2 bučki
- 2 jajčevca
- 1 jajce
- 200 ml piva
- 180 g moke
- ščep soli
- olje za cvrtje
Postopek
1Bučke in jajčevce najprej dobro operite pod tekočo vodo. Nato jih narežite na približno 1 cm debele kolobarje, da bodo pri cvrtju enakomerno zapečeni.
2Narezane bučke in jajčevce rahlo posolite z obeh strani ter jih položite na papirnate brisačke. Pustite jih stati 10 minut, da sol iz zelenjave izvleče odvečno vlago.
3Po 10 minutah bučke in jajčevce dobro obrišite s svežimi papirnatimi brisačkami, da odstranite odvečno vodo. Tako se bodo lepše ocvrli in pivsko testo bo bolje obstalo.
4V večji skledi zmešajte jajce, pivo, moko in ščepec soli. Mešajte toliko časa, da dobite gosto, gladko testo brez grudic. Pustite testo počivati 15 minut, da moka nabrekne in se sestavine povežejo.
5Po počivanju preverite gostoto testa. Če je testo preveč tekoče, dodajte še malo moke. Če je pregosto, dolijte malo piva, da dobite primerno gostoto za pomakanje.
6V globlji ponvi segrejte večjo količino olja. Vsak kos bučke in jajčevca pomočite v pivsko testo (najlažje si boste pomagali z vilicami), nato pa ga previdno položite v vroče olje. Cvrite do zlato-rumene barve na obeh straneh.
7Ocvrte bučke in jajčevce odlagajte na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje. Papirnate brisačke po potrebi večkrat zamenjajte. Ocvrto zelenjavo postrezite še toplo ali ohlajeno, po želji pa zraven ponudite osvežilno jogurtovo omako.