Koprivne palačinke

Znam svetuje

Koprivne palačinke so le eden izmed načinov, kako s poceni sestavinami pripraviti okusen in zdrav obrok.  Palačinke lahko jemo s sladkim ali slanim nadevom, oziroma kot je komu všeč.

Koprive nabiramo na neonesnaženih območjih, kjer v bližini ni prometnih cest in tla niso onesnažena s pesticidi ali drugimi kemikalijami. Nabiramo vršičke in dva do tri listke ob njih, tako bodo koprive v palačinkah manj grenke.

Pri nabiranju uporabite rokavice, da nas koprive ne opečejo. Koprive so polne vitaminov in koprivne palačinke so odličen način, kako to rastlino približati tudi otrokom.

Ta recept vam omogoča, da uživate v okusnih palačinkah, obogatenih z vitamini in minerali iz kopriv, ter hkrati dodate zdrav dodatek k običajnemu receptu za palačinke.

Sestavine za koprivne palačinke

  • 200 g mladih koprivinih listov – približno
  • 125 g bele moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 250 ml mleka
  • 1 veliko jajce
  • 30 g stopljenega masla
  • olje in maslo za cvrtje

Postopek

1V veliko skledo presejemo moko s pecilnim praškom  in soljo. Dodamo mleko, jajce in stopljeno maslo ter dobro premešamo, da dobimo gladko testo.

2Testo pustimo počivati pol ure, da moka nabrekne.

3Medtem na hitro blanširamo koprive. V velikem loncu zavremo vodo, dodamo oprane koprive in jih pustimo vreti 10 do 20 sekund. Koprive odcedimo in jih oplaknemo s hladno vodo. Stresemo jih na papirnato brisačko in dobro osušimo. Drobno jih nasekljamo.

4V testo dodamo nasekljane koprive in ponovno premešamo, da se enakomerno porazdelijo po testu.

5V ponvi za peko palačink segrejemo žličko olja in košček masla.   

6V segreto ponev nalijemo eno zajemalko testa in ga prelijemo čez celo ponev. Če je testo pregosto, da bi ga lahko prelivali, dodamo še malo mineralne vode ali mleka.

7Palačinko pečemo najprej na eni strani, približno 2-3 minute, odvisno od tega, kako debele smo naredili, nato jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.

8Prežene še namažemo s poljubnim nadevom in postrežemo tople.

9V maso za palačinke lahko dodajamo različne začimbe in dišave, recimo limonino lupinico, nastrgan ingver ali metine lističe.

Nasvet

Če bomo pripravili sladke palačinke, pa le pogumno dodajte vaniljev ekstrakt ali vaniljev sladkor v testo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite