Čičerikine polpete

Znam svetuje

Poseben okus.

Sestavine

  • 400 g kuhane čičerike
  • 1 limona
  • 1 majhen šopek peteršilja
  • pol čebule
  • 1 jajce
  • 100 g krušnih drobtin
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol
  • poper

Priprava

1Čičeriko namakamo od 8 do 12 ur v zadostni količini hladne vode. Vodo, v kateri smo čičeriko namakali, obvezno odlijemo, da odstranimo naravne toksične spojine, ki so se med namakanjem izločile iz zrn.

2Pred kuhanjem namočena zrna temeljito operemo. Namočena zrna v sveži vodi kuhamo vsaj eno uro oziroma toliko časa, da se povsem zmehčajo. Priporočljivo je, da čičeriko kuhamo skupaj z lovorjevim listom, s kumino, šetrajem, česnom in z janežem, da nekoliko omilimo tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.

3Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Vejice peteršilja po potrebi operemo, dobro osušimo in grobo sesekljamo. Limono operemo in do suhega obrišemo. Lupinico drobno naribamo, nato pa limono prerežemo na pol in iz ene polovice iztisnemo sok.

4Čičeriko stresemo v električni sekljalnik. Dodamo čebulo, peteršilj, limonino lupinico, limonin sok, sol, poper in jajce. Sestavine dobro premešamo.

5Zmes pretresemo v skledo, kjer ji dodamo 80 g krušnih drobtin. Iz zmesi nato oblikujemo štiri polpete, ki jih na obeh straneh povaljamo v preostalih drobtinah. Pripravljene polpete položimo na krožnik in za nekaj časa shranimo v hladilnik, da se dobro ohladijo in učvrstijo.

6V ponvi segrejemo olje. Dodamo polpete in jih na srednji temperaturi pečemo na vsaki strani približno štiri minute, da se lepo zlato rjavo zapečejo. Pazimo, da temperatura ni previsoka, saj se lahko polpete hitro zažgejo. Polpete postrežemo s solato.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite