Golaž iz lisičk je sezonska jed, polna okusov. Lisičke so izjemno priljubljene med nabiralci gob, njihov poseben, grenko sladki okus pa navdušuje vse ljubitelje teh gozdnih dobrot. Pri nabiranju bodite previdni, da je ne zamenjate s katero od neužitnih gob – če niste prepričani, jo raje pustite v gozdu.
Sestavine
- 1 kg lisičk
- 200 g čebule
- 4 stroki česna
- 50 g masla
- 1 žlička sladke rdeče paprike
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 1 žlička sesekljanega timijana
- 1 dl belega vina
- 2 dl smetane za kuhanje
- sol in poper
Postopek
1Lisičke očistimo in zbrišemo z vlažno krpo. Večje narežemo, manjše pa pustimo cele.
2Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
3V večji ponvi razpustimo maslo in na njem pocvremo čebulo. Potresemo s sladko papriko, sesekljanim česnom, ko pa ta zadiši, dodamo še očiščene lisičke.
4Dušimo približno 10 minut, nato zalijemo z belim vinom. Na močnem ognju mešamo toliko časa, da izhlapi polovica tekočine, dodamo vse začimbe, posolimo in popopramo in zalijemo s smetano za kuhanje.
5Na kratko še pokuhamo in odstavimo z ognja. Pustimo še pet minut, da se okusi lepo povežejo in postrežemo s priljubljeno prilogo – odlično se poda pire krompir.