Dušen stročji fižol s paradižnikom

Znam svetuje

Dušen stročji fižol s paradižnikom je okusna jed, ki združuje svežino in preproste sestavine v popolno ravnovesje. Ta recept je odlična priložnost, da izkoristite sezonski stročji fižol in ga pripravite na način, ki še izboljša njegov okus. Skupaj s sočnim paradižnikom, aromatično čebulo in začimbami bo ta jed brez dvoma navdušila.

Stročji fižol je sezonska zelenjava, ima številne lastnosti, ki so koristne za naše zdravje. Bogat je z vlakninami, ki so ključne za dober prebavni sistem, hkrati za znižujejo krvni sladkor in holesterol. Ima malo kalorij, je odličen vir beljakovin rastlinskega izvora, antioksidantov, mineralov (železo, kalij, magnezij) in vitaminov (C, A, K in vitamine iz skupine B).

Sledite spodnjim navodilom in ustvarite okusno, zdravo jed, ki bo navdušila vašo družino in prijatelje.

Sestavine za dušen stročji fižol s paradižnikom

  • 500 g svežega stročjega fižola
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sveže mletega popra
  • 2 manjša čilija, če ne marate pikantne hrane, ju izpustite
  • 1 žlica svežega nasekljanega peteršilja
  • 1/2 žličke suhega origana (lahko uporabite tudi druge začimbe po okusu)

Postopek

1Stročji fižol operite in odstranite trde konice. Če so stroki preveliki, jih lahko prerežete na polovico ali na manjše koščke.

2V loncu zavrite vodo, dodajte ščep soli in kuhajte stročji fižol približno 5 minut, da se nekoliko zmehča. Nato ga odcedite.

3Paradižnik operite in narežite na majhne kocke. Čebulo in česen olupite ter ju drobno sesekljajte.

4V večji ponvi, na zmerni temperaturi, segrejte oljčno olje.

5Najprej dodajte sesekljano čebulo, dušite nekaj minut, da se zmehča. Dodajte še česen in nasekljan čili ter jih pražite, dokler česen ne zadiši.

6Dodajte narezan paradižnik in rahlo povečajte temperaturo. Kuhajte približno 3-4 minute, da se paradižnik zmehča in sprosti svoj sok.

7Dodajte kuhani stročji fižol, sol, poper in origano (ali druge začimbe po okusu). Premešajte, da se sestavine dobro povežejo.

8Znižajte temperaturo in dušite fižol s paradižnikom približno 10-15 minut, da se okusi dobro povežejo in fižol postane mehak.

9Ko je jed kuhana, jo izdatno potresemo s sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo, lahko kot prilogo k mesu ali kot samostojno poletno jed.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite