Za dobre jedi si je včasih treba vzeti več časa.
Sestavine
Testenine
- 500 g testenin
- 350 g mletega mesa (mešano govedina in svinjina)
- 1 velika čebula
- 50 g gavde
- olje
- sol
- beli poper v zrnu
Bešamel
- 3 dl mleka
- 3 dl smetane za kuhanje
- 50 g gavde
- 30 g masla
- 2 žlici moke
- sol
- beli poper v zrnu
Postopek
1Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Pristavimo vodo. V ponvi segrejemo olje, na katerem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo mleto meso in ga prepražimo, da spremeni barvo. Sir drobno naribamo. Ko voda zavre, jo posolimo in nato vanjo stresemo testenine, ki jih kuhamo toliko časa kot piše na škatli.
Bešamel
2V ponvi razpustimo maslo, na katerem med mešanjem prepražimo moko. Pazimo, da se moka ne obarva. Prilijemo hladno mleko in tekočino med konstantnim mešanjem z metlico. Počakamo, da zavre. Ko zavre, prilijemo smetano in polovico naribanega sira. Odstavimo in začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
3Pečico segrejemo na 220°C. Testenine odcedimo in zmešamo s prepraženim mesom. Mešanico stresemo v višji ognjevaren pekač. Prelijemo jih z bešamelom. Z žličko omogočimo, da se omaka razporedi med testenine z mesom, pri čemer pazimo, da nekaj omake prekriva testenine in meso. Potresemo s preostalim naribanim sirom in postavimo v segreto pečico, da se jed po vrhu lepo zapeče.