Če želite malo razvajati svoje najdražje, pripravite te domače raviole s šparglji in baziliko. Ko se ta dva okusa povežeta s skuto in smetano, je jed edinstvena.
Sestavine
Testo
- 400 g moke
- 4 jajca
- žlička soli
- 2 žlici olja (po želji)
Polnilo
- 250 g albuminske skute
- 50 g sveže naribanega parmezana
- poper, sol
- velik šopek sveže bazilike
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g divjih ali gojenih špargljev
- 2 žlici masla
- 2,5 dl smetane za kuhanje
Postopek
1Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V njo dodamo jajca in sol. Lahko tudi malo olja, testo se bo lažje mesilo, vendar ne bo tako čvrsto. Z vilicami najprej razžvrkljamo jajca in postopoma dodajamo moko. Nadaljujemo s prsti. Moko od sredine postopoma vmešamo v jajca, dokler ne uporabimo vse moke. Testo gnetemo še 10 minut, da postane gladko in voljno. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati.
2Medtem pripravimo polnilo. Špargljem odlomimo lesene dele, jih povežemo v ohlapen šopek in jih v vreli, osoljeni vodi kuhamo pokrite 3 minute. Vršički naj gledajo iz vode. Odcedimo in malo ohlajene narežemo na centimeter dolge palčke. Vršičke damo posebej na svoj kupček.
3Baziliko drobno nasekljamo. V posodo damo skuto, baziliko in šparglje brez vršičkov. Dobro premešamo, dodamo še parmezan, sol, poper po okusu in oljčno olje. Še enkrat dobro premešamo in shranimo.
4Testo razvaljamo na milimeter in pol debeline in počakamo, da se malo posuši. S kozarcem ali okroglim modelčkom izrežemo kroge. Na polovico damo žličko polnila. Prepognemo, robove namažemo z mrzlo vodo in po robu pritisnemo najprej s prsti, nato pa še z vilicami. Pazimo, da so dobro zaprti. Zavremo 4 litre vode, krop osolimo in v njem raviole kuhamo 3 minute.
5V ponvi razpustimo maslo. Ko se speni, mu dodamo smetano za kuhanje. Na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhamo 2 minuti, nato dodamo vršičke špargljev in 1 dcl vode, v kateri so se kuhali šparglji. Dobro premešamo in pustimo še minuto. Raviole dobro odcedimo in prelijemo s smetano. Postrežemo takoj.