Šparglje, tako divje kot gojene, uporabljamo v kulinariki na veliko načinov. So vedno bolj priljubljeno živilo, predvsem zaradi pozitivnega delovanja na naš organizem. Recept za špargljeve njoke je izredno preprost, s svojim nežnim okusom pa tile špargljevi očarajo vso družino. So tudi odlična alternativa klasičnim, krompirjevim njokom.
Sestavine za špargljeve njoke
- 300 g divjih špargljev
- 400 g pšenične moke durum
- malo vode
- ščepec soli
Postopek
1Šparglje očistimo in skuhamo v vreli vodi. Kuhane odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Vodo, v kateri so se kuhali, prihranimo.
2Kuhane šparglje damo v strojček in jih zmeljemo v pire. Moko damo na desko za gnetenje, malo jo posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero damo špargljev pire.
3Začnemo gnesti in ko se sestavini zmešata, dodamo samo enkrat malo vode.
4Gnetemo, dokler ne dobimo trdnega, elastičnega in nelepljivega testa.
5Na delovni površini z valjanjem oblikujmo ozke in dolge svaljke, te pa narežemo na centimeter dolge njoke.
6Vodi, v kateri smo kuhali šparglje, dodamo še malo navadne vode, jo rahlo osolimo in zavremo. Vode mora biti dovolj, da njoki prosto priplavajo na vrh. Njoke polagamo v krop. Kuhani so, ko priplavajo na vrh.
Nasvet
7Špargljeve njoke lahko jemo z različnimi omakami: lahko naredimo paradižnikovo in pikantno omako ali pa omako s smetano, čebulo in česnom.