Velikonočni venček

Znam svetuje

Okusen velikonočni kruh, okrašen z rdečimi pirhi bo polepšal vašo praznično okrašeno mizo.

Sestavine za velikonočni venček

Testo

  • 500 g mehke bele moke
  • 30 g kvasa
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 dl mlačnega mleka
  • 50 g zmehčanega masla
  • 2 jajci
  • 1 ščep soli
  • nastrgani lupinici ene neškropljene limone in pomaranče

Premaz

  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka

Dodatek

  • 3 rdeče pobarvana jajca

Postopek

1V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Eno žičko sladkorja, mleko in nekaj moke zmešamo v kvasek. Pokrijemo in pustimo vzhajati 15 minut.

2Dodamo preostali sladkor, lupinici pomaranče in limone, maslo, jajca (jajca razbijemo tako, da nam ostane čim bolj cela lupina, ki jo prihranimo) in sol.

3Vse dobro pregnetemo in testo stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in naredi mehurčke.

4Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem, kar traja približno eno uro, da naraste na dvojni volumen.

5Delovno površino rahlo pomokamo in testo razdelimo na tri dele. Oblikujemo tri enako dolge svaljke in jih spletemo kito.

6Zaokrožimo v sklenjen venec (konce stisnemo) in damo vzhajati še za pol ure.

7Pečico predgrejemo na 200°C, pekač dobro namastimo z maslom. V venec pritisnemo 3 polovice jajčnih lupin, da po peki ostanejo jamice za obarvana jajca.

8Rumenjak razžvrkljamo z mlekom in premažemo venec. Pečemo ga približno pol ure, dokler se lepo zlato-rumeno obarva. Pečenega malo ohladimo, odstranimo jajčne lupine in na njihovo mesto postavimo rdeče pirhe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite