Sezonska sladica s slivami za polizat prste.
Sestavine za slivovo pito s skuto
Krhko testo
- 150 g moke
- 125 g masla
- 70 g kokosovega sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 ลพliฤke pecilnega praลกka
- 1 ลกฤepec soli
Nadev
- 250 g skute
- 1 jajce
- 50 g sladkorja
- 1 ลพlica zdroba
- 1 ลพliฤka vaniljeve esence
Ostale sestavine
- sladkor v prahu
- pribliลพno 10 sliv
Postopek
1Krhko testo pripravimo roฤno ali pa v multipraktiku. ฤe mesimo z rokami, se med delom nikar ne obotavljajmo, da se maslo ne bo preveฤ ogrelo in stopilo. V posodo presejemo moko, sol in pecilni praลกek, dodamo ลกe sladkor in na hitro premeลกamo. Na moko nareลพemo mrzlo maslo in premeลกamo, da dobimo drobljeno testo. Potem dodamo jajce in premeลกamo, da se jajce vkomponira v drobljeno testo.
2Testo potem vzamemo iz meลกalnika, ga prenesemo na rahlo pomokano povrลกino in na hitro oblikujemo v kepo. Tretjino loฤimo od preostalega testa in oba zavijemo v prozorno folijo. Veฤji kos za 30 minut postavimo v hladilnik, manjลกega pa v zamrzovalnik.
3Med hlajenjem testa pripravimo vse sestavine za nadev. Oฤistimo slive. Vsako zareลพemo na polovici, ju zavrtimo vsako v svojo smer, da se sliva razpolovi, potem pa ji odstranimo peลกko.
4Nato pripravimo malo veฤjo okroglo podlago iz papirja za peko – model naj bo kar okrogel pekaฤ premera 24 cm. Testo vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na rahlo pomokani okrogli podlagi iz papirja za peko. Za valjanje uporabimo malo pomokan valjar. Okroglo testo, ki naj bo veฤje od dna pekaฤa, previdno skupaj s peki papirjem prenesemo v pekaฤ. S prsti oblikujemo testo v okroglo obliko. Oblikovano testo, ki se prilega pekaฤu, ลกe za 10 minut postavimo v hladilnik.
5Vse sestavine za nadev dobro zmeลกamo. V ohlajeno testo najprej zlijemo nadev, potem pa nanj previdno poloลพimo razpolovljene slive (mi smo jih narezali na oลพje krhlje). Iz zamrzovalnika vzamemo malo kepico testa in jo naribamo prek sliv.
Pito peฤemo pribliลพno 35 minut v peฤici, ogreti na 180ยฐC.
6Peฤeno pito vzamemo iz peฤice in pustimo, da se v pekaฤu popolnoma ohladi. Potem jo s pomoฤjo papirja za peko enostavno prenesemo iz pekaฤa in nareลพemo na kose. Narezane kose potresemo s sladkorjem v prahu in postreลพemo.