Slivov drobljenec z mandlji označuje sezono jesenskih barv, ko se slive in mandlji izkažejo za nepremagljivo kombinacijo. Ta jed odraža preprostost jesenskega kuharskega užitka, kjer se sočnost sliv sreča z hrustljavostjo mandljev.
Sestavine za slivov drobljenec z mandlji
Za nadev
- 1 kg sliv, razkoščičenih in narezanih na koščke
- 100 g sladkorja (prilagodite glede na sladkost sliv)
- 1 žlica škroba
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/2 čajne žličke vaniljevega ekstrakta
Za drobljenec
- 120 g ovsenih kosmičev
- 120 g skodelica večnamenske moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 150 g zmehčanega masla
- 100 g sesekljanih mandljev
- ščepec soli
Postopek
1 Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač obložite s papirjem za peko.
2 V večji skledi zmešajte narezane slive, sladkor, škrob, cimet in vaniljev ekstrakt in jih dobro premešajte.
3 V drugi skledi zmešajte ovsene kosmiče, moko, rjavi sladkor, zmehčano maslo, mandlje in ščepec soli. S prsti mešajte, dokler ne dobite drobljive teksture.
4 Polovico drobljenca razporedite po dnu pripravljenega pekača. Na vrhu enakomerno porazdelite pripravljen nadev iz sliv. Nato posujte preostanek drobljenca na vrh nadeva.
5 Pecite v predhodno ogreti pečici približno 40-45 minut ali dokler drobljenec ne postane zlato rjav in slive mehke.
6 Pustite, da se drobljenec ohladi pred rezanjem. Postrezite ga lahko toplo ali hladno. Po želji ga lahko postrežete z vaniljevim sladoledom ali stepeno smetano. Prilagodite količino sladkorja v nadevu glede na sladkost sliv in svoje preference glede sladkosti.