Recept za domaฤo karamelno omako, slano ali ne, lahko uporabimo za pripravo tort, kot preliv na vroฤi ฤokoladi ali panna cotti, pri izdelavi sladic v kozarฤku โฆ
Sestavine za slano karamelo
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor ali 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
- 200 ml sladke smetane
- 80 g masla
- 1/3 poravnane ลพliฤke soli (po ลพelji)
Postopek
1V ponev z dnom proti prijemanju stresemo oba sladkorja, ju enakomerno razporedimo po ponvi in pustimo, da se stopita. Sladkorja med topljenjem ne meลกamo s kuhalnico, saj se nam bo prijemal in ลพe stopljen ponovno strdil. Ko je ves sladkor stopljen, ga pustimo na ognju ลกe tako dolgo, da dobimo ลพeleno barvo karamele.
2Smetano segrejemo na 80ยฐC – ฤe nimamo termometra, je to pribliลพno takrat, ko se na povrลกini zaฤne delati skorjica. Smetano prelijemo k sladkorju in poฤasi meลกamo, da se vse lepo poveลพe. Kuhamo ลกe minutko ali dve, da se karamela lepo zgosti.
3Karamelo prelijemo v steklen kozarฤek ter ji vmeลกamo sol in maslo. ฤe namesto vaniljevega sladkorja uporabimo ekstrakt, ga vmeลกamo skupaj z maslom in soljo. Poฤakamo, da se nekoliko ohladi in uporabimo v poljubni sladici ali jo jemo kar z ลพliฤko, ker je res dobra.
Nasvet
Karamelo vedno posolimo, vsaj z majhnim ลกฤepcem soli, saj naredi okus intenzivnejลกi. Slanost prilagajamo glede na naลกe ลพelje.