Te kremne rezine z ribezom niso kar tako, saj so na njih ลกe puding in domaฤ, ribezov ลพele, zaradi ฤesar so rezine res soฤne in slastne. Kdor ga ne mara, lahko ลพele tudi izpusti ter biskvit zakljuฤi s kremo iz ribeza in vaniljevega pudinga. Sladica bo ลกe vedno odliฤna.
Rdeฤi ribez je dobro vkljuฤiti v naลกo prehrano, saj vsebuje ลกtevilne hranilne snovi:
- Vitamin C: Rdeฤi ribez je odliฤen vir vitamina C. 100 gramov rdeฤega ribeza vsebuje pribliลพno 40-50 mg vitamina C, kar predstavlja pomemben deleลพ priporoฤenega dnevnega vnosa tega vitamina. Vitamin C ima vlogo pri krepitev imunskega sistema, spodbujanju zdrave koลพe in delovanju antioksidativnega sistema.
- Vitamin K: Rdeฤi ribez je dober vir vitamina K, ki je kljuฤen za strjevanje krvi in zdravje kosti. 100 gramov rdeฤega ribeza vsebuje pribliลพno 17-20 mikrogramov vitamina K.
- Prehranske vlaknine: Rdeฤi ribez vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdrav prebavni sistem in uravnavanje ravni sladkorja v krvi. 100 gramov rdeฤega ribeza vsebuje pribliลพno 4-5 gramov prehranskih vlaknin.
- Antioksidanti: Rdeฤi ribez vsebuje razliฤne antioksidante, vkljuฤno z antocianini, flavonoidi in vitaminom C. Antioksidanti pomagajo zaลกฤititi celice pred poลกkodbami zaradi prostih radikalov in imajo potencialne koristi za zdravje, vkljuฤno z zmanjลกevanjem vnetij in tveganjem za nekatere kroniฤne bolezni.
- Minerali: Rdeฤi ribez vsebuje tudi razliฤne minerale, kot so kalij, ลพelezo, mangan, magnezij in kalcij. Ti minerali so pomembni za zdravje miลกic, kosti, ลพivฤnega sistema in drugih funkcij telesa.
Sestavine za kremne rezine z ribezom
Biskvit
- 2 dcl ribezovih jagod
- 5 jajc
- ลกฤepec soli
- 25 dkg sladkorja
- vaniljev sladkor
- 1/2 ลพliฤke naribane limonine skorjice
- 1 dcl olja
- 180 ml tekoฤega jogurta
- 30 dkg moke
- 1 pecilni praลกek
- 2 ลพlice kakava
Za kremo
- 2 dcl ribezovih jagod
- 2 vaniljeva pudinga
- 4 dcl mleka
- 6 ลพlic sladkorja
- 20 dkg kremnega sira
Ribezov ลพele
- 2 dcl ribezovih jagod
- 1 dcl sladkorja
- nekaj ลพlic vode
- 1/2 ลพliฤke limoninega soka
Postopek
1Ribezove jagode neลพno potrgamo s pecljev, operemo in posuลกimo na papirnati brisaฤki. Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
2Iz beljakov in ลกฤepca soli stepemo sneg in ga damo na stran, da poฤaka. Penasto umeลกamo rumenjake s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limonino skorjico. Dodamo olje in jogurt. Moko presejemo skupaj s pecilnim praลกkom in v posodo za meลกanje dodamo ลกe njo. Neลพno, z lopatko umeลกamo tudi sneg od beljaka.
3Testo razdelimo na dva enaka dela, vsak del naj bo v svoji posodi. Eni poloviฤki testa dodamo presejan kakav v prahu in dobro premeลกamo. V obe posodi dodamo tudi ribez – v vsako posodo po en deciliter in ga neลพno, za prav kratek ฤas umeลกamo v testo.
4Na namaลกฤen in pomokan pekaฤ testo vlivamo z ลพlico. Na sredino pekaฤa damo ลพlico temnega testa, na tega ลพlico svetlega testa in izmeniฤno naprej, dokler nam ne zmanjka testa. Testo se bo samo razlezlo do roba pekaฤa, kar pogumno naprej. Peฤe naj se 30 minut na 180 stopinj.
5Nadaljujemo s pripravo ribezovega ลพeleja. Damo ga v posodo in na srednji plin, dodamo ลกe ลพlico vode in sladkor ter kuhamo pribliลพno 15 minut, da se ribez zgosti. Kuhan ribez prepasiramo skozi sito.
6V kozarec mleka gladko umeลกamo 2 vaniljeva podinga in sladkor ter zmes skuhamo v preostali koliฤini mleka. V ลกe vroฤ, skuhan puding umeลกamo kremni sir. Lahko dodamo tudi prej pripravljeni ลพele od ribeza. Ko se krema ohladi, ji primeลกamo ลกe sveลพ ribez.
7S kremo premaลพemo biskvit in ga damo v hladilnik, kjer naj poฤiva do naslednjega dne. Ko ga vzamemo iz hladilnika, lahko ta bogat ribezov kolaฤ okrasimo tudi s stepeno smetano.