Rabarbara je rastlina, ki jo v kitajski medicini uporabljajo že 2000 let. Stebla rabarbare so polne vitaminov in mineralov, delujejo antibakterijsko in protivnetno. Vendar pa rabarbara vsebuje oksalno kislino, te je največ v listih, ki zaradi tega niso užitni. Nekaj kisloine je tudi v steblih, zato velja pri uživanju rabarbare zmernost. Danes jo uporabljamo predvsem pri peki sladic, zavitek je le ena od idej.
Sestavine
- 270 g rabarbare – olupljene in narezane na koščke
- 1 zavitek zmrznjenega listnatega testa
- 500 g skute
- 2 dcl kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 50 g pšeničnega zdroba
- 10 g stopljenega masla
Postopek
1Narezano in olupljeno rabarbaro potresemo s polovico sladkorja.
2V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, preostali sladkor in pšenični zdrob, da ne bo zavitek premoker.
3Listnato testo odmrznemo in obe polovici razvaljamo na približno 3 mm debele kvadrate. Na testo najprej porazdelimo skutin nadev in po njem enakomerno potresemo rabarbaro. Zavijemo v štrudelj, dobro prebodemo z vilicami, po vrhu še namažemo z maslom in 45 minut pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.
4Zavitek postrežemo še mlačen.