Iščete hiter in enostaven recept za presno sladico brez pečenja? Ta presna rolada z banano je odlična izbira – brez dodanega sladkorja, bogata z naravno sladkobo in pripravljena v manj kot 15 minutah. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin in malo dobre volje.
Sestavine za presno bananino rolado brez pečenja
Za testo
- 200 g mletih orehov (lahko tudi lešniki ali mandlji)
- 150 g mletih suhih datljev (ali fig)
- 2 žlici kokosovega olja (stopljenega)
- 1 žlica kakava v prahu (po želji, za bolj intenziven okus)
- sol
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (neobvezno)
Za nadev
- 2 zreli, a čvrsti banani
Za čokoladni preliv
- 50 g temne čokolade (lahko tudi domača presna čokolada)
- 1 žlica kokosovega olja
Za posip
- Kokosova moka ali sladkor v prahu
Postopek
1V blenderju ali sekljalniku zmešajte orehe, datlje, kokosovo olje, kakav in sol, dokler ne dobite kompaktne mase, ki se lepo oblikuje. Če je masa presuha, dodajte 1–2 čajni žlički vode.
2Na plastični foliji ali papirju za peko maso razvaljajte v pravokotnik debeline približno 1 cm. Na sredino po dolžini položite cele banane. S pomočjo folije previdno zavijte maso okoli banan, da nastane čvrst rolad.
3Stopite čokolado s kokosovim oljem nad paro ali na nizki temperaturi ter jo prelijte po roladi.
4Rulado postavite v hladilnik za vsaj 1–2 uri, da se dobro strdi.
5Rolado narežite na kolute, po želji posujte s kokosovo moko ali sladkorjem v prahu in uživajte v tej zdravi, naravni sladici brez peke.