Hitra in enostavna francoska pita. Tokrat smo jo pripravili s figami.
Sestavine
Testo
- 250 g moke
- 125 g masla
- 70 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- mrzla voda po potrebi
Nadev
- 10 – 15 fig (odvisno od velikosti)
- 1 žlica medu
Postopek
1Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo, ga zavijemo v plastično folijo in damo za pol ure v hladilnik.
2Fige narežemo na kolobarje. Ohlajeno testo razvaljamo v približno 40 cm širok krog, debel približno 3–4 mm in ga preložimo na pladenj, obložen s peki papirjem. Fige zložimo na testo, 5 centimetrov od roba, prelijemo z medom in rob zavihamo čez nadev.
3Premažemo ga s stepenim jajcem in pito postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C. Pečemo približno 45 minut, da se zlato-rumeno zapeče. Postrežemo še toplo, najbolje s kepico vaniljevega sladoleda.