Kdo se ne spomni tek krhkih, dišečih piškotov, ki so jih včasih pekle naše babice in mame. Metrski piškoti so se delali kar z mesoreznico z nastavkom za piškote. Sodelovala je vsa družina, eden je vrtel strojček, drugi tlačil testo in rezal piškote, spet naslednji zlagal na pomaščen pekač, mama je pa poskrbela, da se niso zažgali. In dišalo je…
Sestavine za metrske piškote
- 750 g moke
- 3 jajca
- 250 g masla
- 1/2 pecilnega praška
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 vaniljeva sladkorja
- limonina lupinica ene neškropljene limone
- pomarančna lupinica ene neškropljene pomaranče
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek
1Jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo pomarančno in limonino lupinico, sok in zmehčano maslo. Dobro premešamo.
2Moko, skupaj s pecilnim praškom presejemo in jo postopoma dodajamo jajčni zmesi. Najprej mesimo s strojčkom, nato pa z dlanmi, da dobimo gladko testo.
3Testo po kosih damo v strojček za mletje piškotov in s poljubnim nastavkom oblikujemo enako dolge piškote.
4Pečico predgrejemo na 180 °C, pekač obložimo s peki papirjem. Nanj polagamo piškote v razdalji vsaj dveh centimetrov, ker bodo nekoliko narasli. Pečemo 12-15 minut, do zlato rumene barve.
5Ohlajene shranimo v zaprti škatli, najbolje kovinski. Ponudimo jih k jutranji kavici ali popoldanskemu čaju.